Показаха за първи път огромно викингско съкровище

викингско съкровище
The British Museum

Забележително викингско-саксонско сребърно и златно съкровище, открито от аматьор археолог през октомври, е показано за първи път в Британския музей. Съкровището най-вероятно е заровено през IX век – време на войни и размирици в южна Англия.

Уатлингтънското съкровище, както е известно, се състои от над 200 предмета, включително нарязано злато, сребърни пръстени, кюлчета и монети. Монетите са 180 на брой и са на обща стойност почти 1 млн. щатски долара.

Сребърна монета, на която се вижда крал Алфред Велики. Wikimedia Commons
Сребърна монета, на която се вижда крал Алфред Велики. Wikimedia Commons

Пенсионираният рекламен мениджър Джеймс Матър (James Mather) е открил огромното съкровище с метален детектор във ферма до Уатлингтън. Печалбата от съкровището ще бъде поделена между него и собственика на земята.

Който и да е бил оригиналният собственик на богатствата, най-вероятно ги е заровил в края на 70-те години на IX век, когато англосаксонците започнали да натискат викингите на север от Темза. Англосаксонците започнали да взимат сериозен превес и през 878 г. спечелили решаваща битка в Едингтън. Експертите смятат, че отстъпващите викинги за заровили съкровището по пътя си към северната част на Англия.

Статуя на Алфред Велики в Уинчестър. Odejea/Wikimedia Commons
Статуя на Алфред Велики в Уинчестър. Odejea/Wikimedia Commons

На едната страна на монетите се вижда императорска глава, а от другата – крал Алфред и Цеоулф II, седнали един до друг. Двамата крале се съюзили срещу викингите, въпреки че преди това са били люти врагове.

Уредникът на Британския музей Гарет Уилямс (Gareth Williams) съобщава пред BBC: „Това не е просто поредното лъскаво съкровище. То ни дава по-задълбочен поглед върху политическата картина от този период, която умишлено е била изкривена от победителя.“

Част от римските монети, открити в Съмърсет. British Museum
Част от римските монети, открити в Съмърсет. The British Museum

Съкровището ще бъде закупено съвместно от Ашмолеанския музей в Оксфорд и Британския музей в Лондон. Засега е изложено заедно с 52 000 римски монети, открити през 2010 в Съмърсет. Дотук, за 2015 г. са открити 113 784 древни антики само на територията на Великобритания.

Ancient Origins