Потвърдиха обесването на вещици в Салем

вещици в Салем
Ридът на Проктър в Салем. Salem State University

С помощта на исторически документи и модерни археологически техники екип изследователи са потвърдили точното място, на което са обесени 19 невинни души преди повече от три века.

Местността е позната като ридът на Проктър (Proctor’s Ledge). Това е малка общинска горичка, сместена между две квартални улички, съобщава Емерсън Бейкър (Emerson Baker), който е професор по история в държавния университет в Салем.

Според Бейкър преди повече от един век историкът Сидни Перли (Sidney Perley) успява да посочи рида на Проктър като място на обесване на предполагаемите вещици, но тази информация се загубва във времето и е заместена от митове, догадки и конспиративни теории. Целта на новото изследване е била да коригира неверните заблуди за един от най-трагичните моменти в американската история.

Двадесет души, заподозрени във вещерство, са екзекутирани в Салем през 1692 г. заради масова психоза, породена от суеверия, завист и страх от заболявания. 19 от тях са обесени, а един човек е убит с камъни.

Илюстрация на осъждане на вещица в Салем. Wikipedia
Илюстрация на осъждане на вещица в Салем. Wikipedia

Отдавна се смята, че това се е случило на върха на хълма Галоу, но всъщност не е имало доказателства, които да подкрепят тази хипотеза. Ридът на Проктър се намира в основата на хълма Галоу. За да разберат точното местоположение, изследователите използвали свидетелски показания от историческите документи, комбинирани със снимки от въздуха и модерни радарни технологии, които не съществували преди един век.

Изследователите направили още интересни открития. Станало ясно, че на мястото вероятно никога не са поставяни бесилки, а хората са екзекутирани направо на клоните на дърветата. Емерсън Бейкър подчертава също така, че жертвите най-вероятно не са погребани на място, защото е прекалено скалисто, а почвата е твърде повърхностна.

От общината планират да маркират мястото, но също така ще се постараят да уважат правата на хората, които живеят в близост до него. Според градската управа е крайно нежелателно бъдещите търсачи на мястото да препускат из частните дворове на хората в опит просто да стигнат до посочената точка. Вместо това хората ще бъдат посъветвани да посетят градския исторически музей, в който ще открият достатъчно информация за жестокостите, извършени в Салем преди повече от три века.

The Guardian