Потвърдиха тайни камери в гробницата на Тутанкамон

factum-arte.com

Изследване на гробницата на фараона Тутанкамон със специален радар потвърди наличието на скрити кухини или помещения зад едната от стените на гробницата, съобщава порталът Youm7, като се позовава на източници в министерството на паметниците на древността и културното наследство на Египет.

Става дума за две тайни стаи зад стените на гробницата на фараона. „Според източници резултатите от изследването са установили наличието на предмети с органичен произход, възможно кости или дърво, а също и на други от метал“, пише изданието.

Източниците твърдят, че министърът на антиките на Египет Мамдух ад-Дамати ще вземе решение за допълнително изследване на гробницата с помощта на радари за потвърждение на резултатите от първото изследване.

Според теорията на британския археолог Николас Рийвс зад една от стените в гробницата на фараона Тутанкамон може да е скрит вход в гробницата на прочутата древноегипетска царица Нефертити, чиято гробница досега не е открита. Входът, изглежда, е бил изкусно замаскиран с фрески на едната от стените на гробницата на младия фараон, който се смята за неин приемен син. Британският учен е направил заключението след детайлно изучаване на тримерните лазерни сканирани снимки на гробницата, а също и на нейния план.

Според Рийвс, като изучавал триизмерното копие на гробницата и си задавал въпроса, защо гробницата на Тутанкамон е значително по-малка от тази на другите древноегипетски царе, той по цяла поредица факти стигнал до заключението, че тази гробница изначално е била предназначена за царицата, а не за царя.

Нейното използване за младия фараон се е наложило поради скоропостижната кончина на Тутанкамон и липсата на друго подходящо място. Ученият е предложил теорията му да се провери с радар, който позволява лесно откриване на възможни кухини зад стените.

Предложението на Рийвс е било прието от египетските власти, но египетската страна първоначално се отнесла скептично към възможността за откриването именно на гробницата на Нефертити.

При това, по думите на Ад-Дамати, откриването на кухини в гробницата на Тутанкамон, независимо от всичко, ще бъдат важно откритие в египтологията.

Дали зад стените има погребална камера, предстои да разберем, но колкото до Нефертити, то изследователите отдавна смятат, че вече са открили нейната мумия.