Праисторически слънчев календар

Изгревът на Слънцето във Вупатки, Аризона.
Изгревът на Слънцето във Вупатки, Аризона.

Археолози, изследвали далечни плата в Северна Аризона, са открили недокументирана досега група петроглифи, един от които се явява праисторически слънчев календар.

Петроглифите са открити във Вупатки, североизточно от Флагстаф в Аризона, САЩ. Областта включва руини на дворци, построени от индианци анасази (пуебло), също известни като кайента или синагуа.

Изследването е проведено от експерти от Музея на Северна Аризона с подкрепата на Службата по националните паркове. Учените били оглавени от Дейвид Пърсел, работата започнала през 2014 г.

Петроглифи на стена във Вупатки.
Петроглифи на стена във Вупатки.

В продължение на почти две години учените изследвали области, известни като Подковна Меса, Средна Меса и Малка Меса. В резултат са открити 138 нови петроглифа, много от панелите съдържали десетки отделни петроглифи. По този начин са открити повече от 1500 нови отделни глифа.

Първите сведения за петроглифите в Северна Аризона се отнасят към края на XVII век. Учените стигнали до извода, че повечето изображения са направени от индианците анасази (пуебло) преди 4000 години.

Анасази са древна индианска култура, нейните представители са живели в югоизточната част на щата Юта, североизточната част на щата Аризона, северозападната част на Ню Мексико и югоизточната част на Колорадо в периода между 5440 г. пр.н.е до 460 г. от н.е.

Един от петроглифите е разположен на южната страна на скален перваз и е известен като панел №50, описан за първи път през 1931 година. Пърсел е потвърдил, че това е слънчев календар, предназначен за проследяване на времето чрез взаимодействието между светлината и сенките. Панелът представлява комплект от осем кръга с диаметър от 7 до 9 сантиметра, разположени в редици от две, три, два и един кръг.

На този панел се създава уникално съотношение между светлината и сянката в началото на пролетта, есента и зимата. Изследователите смятат, че това е обсерватория за определяне на зимното слънцестоене и равноденствията.

„Хората, живели на Подковната Меса, са наблюдавали светлината и сенките и са разбирали, че така може да определят важни слънчеви етапи – такива като равноденствията, и са добавили петроглифи за обозначение“, казва Пърсел.

През 2006 година археолозите са открили също така нетрадиционен петроглиф в Аризона, изобразяващ взрив на звезда, видяна от коренните американци. Смята се, че това е единственият известен запис за взрив на свръхнова през 1006 година. Петроглифът е открит в парка Феникс, но свидетелства за този взрив са открити и в трудове на Авицена.

Ancient Origins