Призрачните кораби

Мери Селест, кораб-призрак

През януари 2014 г. в Северния Атлантик се появява дългият 300 фута (около 91,44 метра) круизен лайнер „Lyubov Orlova“. На борда му не са открити никакви хора. Единствените живи същества били плъховете заразени с болести. След това корабът изчезва и се смята, че той е потънал. Това е един класически пример за призрачен кораб носещ се из океана, но каква била историята му всъщност? Оказва се, че в нея нямало нищо загадъчно и свръхестествено, съдбата на кораба била такава, защото собствениците му не платили на моряците, които служили на него и те го изоставили.

Историята изобилства от истински кораби, чиито екипаж изчезва безследно, като не оставя никакви следи след себе си, с които може да се обясни този факт. Така, след като човек не може да си обясни едно нещо, започва зараждането на легендите и митовете. Например едни считат, че екипажите били отвлечени от извънземни, други смятат, че вина за това имат различни морски чудовища, Бермудският триъгълник и аномалиите свързани с него, също са сред основните виновници за необяснимото изчезване на плавателни съдове и екипажи в този район на Световния океан (повече за това може да намерите в статията ни „Необичайни явления потапят кораби и самолети в Бермудския триъгълник“). Други пък обясняват призрачните кораби със свръхестествени привидения или спектрални видения на вече потопени и унищожени реални кораби. Моряците казват, че ако при плаване видим такъв кораб, трябва много да внимаваме. Те са ужасни поличби, които предвещават бедствие или смърт. Скептиците разбира се не приемат, такива теории. Те смятат, че всички митове и легенди могат да се обяснят с реални факти и доказателства. Когато става въпрос за изчезването на истински кораб и екипажа му, най-често сочените причини за това били бунтовете или пиратството.

Мери Селест – призрачен кораб

Един от най-известните примери за призрачен кораб е Мери Селест. През 1872 г. чартърният кораб напуска пристанището в Ню Йорк и отплавал за Генуа – Италия, под командването на капитан Бенджамин Бригс, неговото семейство и малък надежден екипаж. Около седмица по-късно той е открит в Атлантическият океан. Платната на кораба били вдигнати, а всички вещи на екипажа били непокътнати и на борда му, а също така и неговият товар, който бил 1700 барела алкохол, повечето, от които пълни. Това, което липсвало били дневника на капитана, както и капитана, семейството му и екипажът. Някои твърдят, че хората на борда яли отровна храна (или консумирали алкохол) след което изпаднали в умопомрачение и скочили извън борда. Други предположения са, свързани с възникването на буря наподобяваща торнадо, която всмукала целия екипаж във фунията си. Феновете на конспиративните теории разглеждат сценарии свързан с екипажа на кораба, който намира Мери Селест – „Dei Gratia“. Съществува възможност хората на спасителният кораб да са погубили екипажа на Мери Селест с цел  вземането на парична награда за това, че те са открили загубеният кораб и товарът му. Отвличане от извънземни е също една популярна теория за случилото се, но все още няма окончателно обяснение.

Летящият Холандец – призрачен кораб

Летящият Холандец, кораб-призрак
Летящият Холандец – призрачен кораб

Летящият Холандец е може би най-известният сред призрачните кораби. Това се дължи най-вече на филмите от серията „Карибски пирати“. Летящият Холандец е прозвището на кораб, който бил под командването на капитан Ван Демиен, който бил прочут с острия и инатлив характер. Легендата разказва, че той попада в буря около нос Добра Надежда през 1676 г. Капитанът с дни се опитвал да премине през носа, но все не успявал и за това се врекъл, че ако премине ще плава до деня на Страшният съд. В този момент времето се оправило и той преминал, но след това се появил дяволът и го му казал, че в замяна на това ще трябва да изпълни думата от своята клетва, т.е. да плава до деня на Страшния съд. Интересно е да споменем, че през 1881 г., когато крал Джордж V бил все още юноша е съобщил, че е забелязал Летящият Холандец да преминава край фрегатата, с която плавал заедно с брат си Алберт в спокойните води край бреговете на Австралия.

Едно научно обяснение на феномените може да бъде един специален вид миражи наричан Фата Моргана, на името на магьосница, която според преданията живее на морското дъно и примамва моряците с миражи и видения. Този метерологичен феномен може да възникне, когато слой от топъл въздух застане над слой от хладен въздух. Така двата слой действат, като огледало и създават обърнати или изкривени образи. Така истински кораб може да изглежда по неестествен начин или дори в някои случаи човек да вижда движещ се съд, който се появява и изчезва.

Още известни призрачни кораби и информация за тях може да намерите в статията тук.