Пясък в главата на странна египетска мумия

пясък в черепа
Изображение от компютърната томография, на което се вижда пясъкът в задната част на черепната кутия. Norbert von der Groeben/Stanford School of Medicine

Ново изследване на мистериозна египетска мумия на 3200 години показва, че в главата ѝ има не какво да е, а пясък.

Присъствието на материал, който прилича на много тъмен седимент в главата, е изключително странно според изследователите, които използвали компютърна томография, за да надникнат в мумията. Освен пясък, в черепа бил оставен и мозъка на мъртвеца.

„Това е някакъв вид материал, добавен към черепната кутия, а мозъкът е оставен вътре“, казва Джонатан Илаяс (Jonathan Elias), който е директор на Консорциума за изучаване на мумии. „Не бяхме виждали такова нещо досега.“

Компютърната томография е извършена от учени от Станфордския медицински университет в Калифорния. Този метод е използван и преди, и то не само за изучаване на човешки мумии, но и на крокодилски.

Мумията е наречена Хатасон, но изследователите смятат, че това е прякор, даден след смъртта на жената, а не истинското ѝ име. Според учените от Станфордския университет мумията е пренесена от Египет до Сан Франциско в края на XIX век. От 1895 г. се намира в музея М. Х. де Янг.

Който е продал мумията през XIX век, вероятно е искал да направи препратка към кралица Хатшепсут, но в тази жена не е имало нищо аристократично. В ковчега си, тя е била облечена със обикновени ежедневни дрехи, въпреки че не е сигурно дали това е оригиналният ѝ ковчег, защото купувачите на мумии от XIX век използвали ковчезите по няколко пъти.

Изследванията продължават и в момента, но първоначалните резултати са, меко казано, странни. В дрехите на мумията няма никакви амулети, само метална тока, вероятно използвана от уредниците на някой музей за придържане на облеклото. Под дрехите, костите на жената са разбъркани. Тазът, по който обикновено учените определят пола, е разтрошен, но Илаяс казва, че черепът приличал на женски.

Фактът, че мозъкът на жената не е бил премахнат, означава, че тя е живяла по време на Новото кралство (XVI-XI век пр. н.е.). При всички мумии от по-късните периоди мозъците са били премахвани.

Някой най-вероятно е експериментирал с нови методи за мумифициране. Прибавянето на пясък в черепа, без да се премахва мозъка, е нещо напълно ново за нас, подчертава Илаяс. Това е от тези детайли, които само модерен високотехнологичен анализ може да ни покаже, без да се нарушава целостта на мумията.

„Нямаме много мумии от този период, затова всеки път когато технологиите напредват, научаваме нови и нови неща за миналото ни“, завършва Илаяс.

Live Science