Съдбата на децата на Клеопатра

децата на Клеопатра
Wikimedia Commons

Клеопатра VII имала четири деца. Едно с Юлий Цезар и три с Марк Антоний. До 31 г. пр. н. е. семейството на последната Птолемейска кралица живяло охолен живот в замък, направен от злато. Но след като Клеопатра и Марк Антоний претърпяват поражение от Октавиан в битката при Акциум, тази идилия приключва.

Октавиан Август се надявал да убие Марк Антоний и да вземе Клеопатра като трофей. Но според древните исторически сведения това не се случило, защото през 30 г. пр. н. е. Клеопатра и Марк Антоний се самоубили. Това оставило децата им на произвола на съдбата.

Най-големият син на Клеопатра е роден на 23 юни 47 г. пр. н. е. Като син на Юлий Цезар той често е наричан Цезарион, което означава „малък Цезар“.

Цезарион. Wikimedia Commons
Цезарион. Wikimedia Commons

Пълното му име било Птолемей XV Филопатор Филометор Цезар и той се явява последният крал на Птолемейската династия в Египет. Той управлявал заедно с Клеопатра от 44 г. пр. н. е. Майка му се надявала един ден той да стане велик император като баща си.

Цезарион най-вероятно останал на трона след смъртта на майка си през 30 г. пр. н. е., но само 11 дни по-късно е убит по заповед на Октавиан. По този начин Октавиан си осигурил нулева конкуренция за римския трон.

Цезарион имал двама братя – Александър Хелиос и Птолемей Филаделф. През 34 г. пр. н. е. Александър Хелиос получава титлата „крал на кралете“. Родителите му решили да го направят владетел на Армения, Партското царство и всички държави около реките Инд и Ефрат.

Третият син на Клеопатра, Птолемей Филаделф, е роден през 36 г. пр. н. е. и само две години по-късно става владетел на Сирия, Финикия и Сисилия. В никакви исторически сведения не се споменава нищо за политическата му кариера или военна дейност. Също така няма информация за планиране или сключване на брак, т.е. той най-вероятно е умрял още в детска възраст.

Когато Октавиан завладял Египет, пощадил Александър Хелиос, но взел всички деца на Клеопатра и Марк Антоний в Рим. Там организирал парад, на който бил показан един от най-големите военни трофеи – децата на египетската кралица, обвързани в златни вериги. След това Октавиан дал децата на по-голямата си сестра, която също била и бивша жена на Марк Антоний.

В „История на Рим“ Дион Касий споменава, че в Рим пристигат само близнаци. Това повдига въпроса ако Птолемей Филаделф е преживял пътуването до Рим, дали не е починал от някакво заболяване през зимата на 29 г. пр. н. е? Най-вероятно Александър Хелиос и сестра му Клеопатра Селена напуснали Рим заедно.

За изненада, дъщерята на Клеопатра се оказала най-успешното дете на последната кралица на Египет. Когато Октавиан Август уредил брака ѝ с нумидския крал Юба II, никой не подозирал, че двойката ще се превърне в една от най-важните за мавританската история. Кралството на Юба се превърнало в римска провинция, и така той се превърнал в крал без владения. Затова Юба и Клеопатра Селена са изпратени в Мавритания – територия, имаща нужда от организация и римско наблюдение.

Мавританска монета. Отляво е Юба II, а отдясно - Клеопатра Селена. Wikimedia Commons
Мавританска монета. Отляво е Юба II, а отдясно – Клеопатра Селена. Wikimedia Commons

Клеопатра Селена е била последният жив наследник на Птолемейската династия. В новата столица тя построила сгради и монументи в чест на майка си. По време на управлението на Юба и Клеопатра Мавританското кралство процъфтявало чрез търговия по Средиземно море. Архитектурата на столицата е смеска между гръцки, римски и египетски стилове.

Гробницата на Юба и Клеопатра Селена в Алжир. Wikimedia Commons
Гробницата на Юба и Клеопатра Селена в Алжир. Wikimedia Commons

Клеопатра Селена и Юба имали две деца. Едното от тях е било момиче, чието име историята не помни. Някои изследователи смятат, че става въпрос за Друсила от Мавритания, но е по-вероятно това да е внучката на двамата владетели. Другото им дете се казвало Птолемей от Мавритания. Неговата смърт през 40 г. слага край на Птолемейската династия.

Ancient Origins