Шамаш: Богът на Слънцето

Шамаш
Варовиков цилиндричен печат и каменна плоча, изобразяващи култа към Шамаш. Louvre Museum

Шамаш е бог на Слънцето в митологиите на почти целия Близък изток. Бил свързван с истината, правосъдието и лекуването. Той се явява един от най-активните богове в пантеоните на древен Шумер, Вавилон и Асирия. В Шумер е познат като Уту.

Крал Мелишипак представя дъщеря си пред Шамаш.
Крал Мелишипак представя дъщеря си пред Шамаш.

Шамаш, чиято жена се казвала Ая, използвал светлината срещу мрака и злото. По този начин се превърнал в бог на равенството и правосъдието, като упражнявал властта си върху хора и други богове. През нощта ставал съдия на подземното царство.

Богът на Слънцето можел и да освобождава клетници, обладани от демони. Тези, които страдали неоправдано, можели да се надяват на неговата подкрепа. Този аспект от личността на божеството е представен ясно в химни, адресирани към него.

Шамаш е изобразен горе вдясно. До него са Ищар и Нана.
Шамаш е изобразен горе вдясно. До него са Ищар и Нана.

Според една легенда вавилонският крал Хамураби получава списъкът със закони точно от Шамаш. Законите на Хамураби се явяват един от най-ранните случаи на законодателство в света. Вавилонският крал управлявал между 1792 и 1750 г. пр. н. е.

В Епоса за Гилгамеш Шамаш също е описан като надделяващ над мрака, злото и смъртта. Той помага за убиването на чудовището Хумбаба, което пазило гъстите гори на Ливан.

Асирийски барелеф от 865-860 г. пр. н. е. На него е изобразен Шамаш или Ашур.
Асирийски барелеф от 865-860 г. пр. н. е. На него е изобразен Шамаш или Ашур.

Шамаш е почитан най-вече на територията на Близкия изток. Главните центрове на култа били в Ларса в Шумер и Сипар в Акад. Храмове на бога на Слънцето са издигнати и на други важни места като Вавилон, Ур, Мари, Нипур и Нинева.

В кананитските традиции богът се казвал Шемеш, в превод означаващо „факла на боговете“, но в тези легенди божеството е от женски пол. Шемеш е почитана и от някои израилтяни, въпреки че пророците и авторите на Библията забранявали идолопоклоничество.

Шамаш често е изобразяван чрез диск, символизиращ Слънцето. Както по-късния Аполон, Шамаш ежедневно прекосявал небосклона на кон, колесница, или лодка. Заедно със Син и Ищар Шамаш формирал божествена триада, представляваща небеето, земята и водата. Силата на трите божества символизирала Слънцето, Луната и сутрешната звезда (любов и плодородие).

Символът на Шамаш е открит по няколко артефакти в Близкия изток, включително бижута, цилиндрични печати и каменни плочи. Една от най-известните археологически находки, свързани с бога на Слънцето е „Плочата на Шамаш“, която е направена преди около 3000 години и в момента се намира в Британския музей.

Каменната плоча, която се намира в Британския музей. Prioryman / Wikipedia
Каменната плоча, която се намира в Британския музей. Prioryman / Wikipedia

Каменната плоча е открита в южен Ирак през 1881 г. Ръбовете и са назъбени като трион. На плочата е изобразен Шамаш, седнал на трон под символите на Слънцето, Луната и Венера. Пред него има огромен слънчев диск, спуснат от двама души.

Няма съмнение, че Шамаш е бил едно от най-важните божества във хилядолетната история на Близкия изток.