Шокиращата легенда за Ел Имбунче

Имбунче
Статуя на имбунче. Wikimedia Commons

Тази легенда ужасява по няколко причини.

Историята започва със семейство, което продава първородния си син, още преди да е навършил девет дни. Той трябвало да стане член на специална гилдия жреци от чилийския фолклор.

Но ужасяващата част тепърва започва. Жреците деформирали бебето и изместили крайниците му. Два месеца по-късно езикът му бил разцепен. След това магьосниците поставили началото на процес, чийто краен резултат бил извъртането на главата на момчето на 180 градуса. Последната част понякога от този ужасяващ ритуал била правенето на огромен разрез под дясното рамо и поставяне и зашиване на ръката в дупката. Когато раните му заздравели, Имбунче бил готов да стане пазител на пещера.

maxresdefault-3-1-1024x576

„Имбунче“ може да бъде само първороден син на по-малко от девет дни. Ако бебето е покръстено, жрецът извършва ритуал за премахване на покръстването. След това счупва десния му крак и го извърта до гърба му. След разцепването на езика идва ред на намазване със мистериозен крем, от който цялото тяло на детето се покрива с косми. В легендите се казва, че първите пет месеца Имбунче се храни с котешко мляко и козе месо, а понякога и с човешка плът.

Освен да охранява дадена пещера, Имбунче понякога е служил и като инструмент за отмъщение на жреците. Смятало се, че дългите години, прекарани в пещерата, даряват Имбунче със магически сили и дори той самият да не е магьосник, често служил като съветник на жреца.

В легендите се казва, че Имбунче имал право да напуска пещерата само при определени обстоятелства – пещерата е унищожена или разкрита и жрецът трябва да се премести в друга пещера, или когато има събрание на жреците.

Имбунче имал право да търси храна, само когато в пещерата нямало никаква.