Скалните рисунки и други тайни на Мачу Пикчу

Public Domain

Наскоро археолозите откриха две неизвестни по-рано скални рисунки недалеч от древния град на инките Мачу Пикчу в Перу. Смята се, че рисунките не принадлежат на инките, а се отнасят към по-древна епоха.

Рисунките, открити в Перу, не са нанесени в базата данни, която се води от началото на изучаването на древния град на инките, по думите на директора на Националния археологически парк Фернандо Астете. На рисунките са изобразени мъж и животно от семейство камилови.

Изображенията много приличат на откриваните по-рано в тази местност образци от наскална живопис, която е особена на това място – тя е направена в специални скални вдлъбнатини с прилагането на черно и охра. Изображенията по-скоро принадлежат на доинкова цивилизация, отбелязват експертите. За да определят точната възраст на древното творчество, археолозите ще проведат по-внимателно изследване.

Наскалните рисунки далеч не са единствената загадка на древния комплекс. В историята на Мачу Пикчу има редица въпроси, на които науката не може да даде еднозначни отговори. Съвременните учени смятат, че градът, разположен на височина 2450 метра, е създаден от върховния владетел на инките Пачакути 100 години преди завоюването на неговата империя, около 1440 г. Но далеч не всички споделят тази версия.

Мачу Пикчу не е строен от инките?

Според редица учени инките не са били достатъчно развити, за да режат и шлифоват камъни. Гранитните блокове в Мачу Пикчу са изсечени внимателно и пасват помежду си с милиметрова точност без използването на съединителни разтвори. Освен това те са попаднали на високата планина без каквито и да било подемни средства. Дори съвременните специалисти не могат да обяснят как е възможно това. В такъв случай как може такъв сложен град да е построен от цивилизация, която дори не е изобретила колелото?

Според алтернативна теория Мачу Пикчу е строен от по-развита цивилизация, съществувала хилядолетия преди появата на Империята на инките. Инките просто са открили древния град и са го използвали. Макар че е възможно инките да са пристроявали и нещо свое към мегалитите. На някои места се виждат следи от дейността на две различни цивилизации, едната от които е била на нивото на технологиите на инките, а другата многократно е надвишавала това ниво.

На някои съоръжения в Мачу Пикчу ясно се виждат следи от две различни култури. (Public Domain)
На някои съоръжения в Мачу Пикчу ясно се виждат следи от две различни култури. (Public Domain)

Цивилизацията, изградила Мачу Пикчу, с лекота е боравила с камъни. Тя е можела да променя тяхната форма така, сякаш камъкът е бил направен от пластилин. Възможно е тези хора да са притежавали технологии за размекването на камъни, смятат учените. Зад руините на Мачу Пикчу се извисява планината Уайна Пикчу. Тя е покрита с тераси, направени от каменни блокове с тегло до 200 тона. Трудно е да си представим как са се озовали тези камъни на такава височина.

Друга загадка е, че строителството на някои от къщите много прилича на това в Аладжа Хююк, който се намира на територията на съвременна Турция. Нима тези градове, намиращи се в различни части на света, може да се отнасят към една цивилизация?

Къде са изчезнали жителите?

Градът е оставил и други неразгадани загадки. Например учените и до днес спорят къде са изчезнали местните жители. Историците разглеждат множество версии, но нито една от тях не може докрай да отговори на всички въпроси.

Градът е опустял в периода на колонизацията на Южна Америка от испанците. Но конкистадорите не са нападали древния град – те просто не са го открили. Не са открити никакви следи от нападения и разрушения. Работи дори водопроводната система, създадена преди стотици или хиляди години.

За една от причините за изчезването на жителите се смята епидемия от едра шарка, попаднала в Перу заедно с испанците. Сред коренното население се разпространила епидемия, която към 1527 година стигнала и до Мачу Пикчу. Но как заразата е стигнала до уединения град, след като местните жители не са имали особени контакти с останалото население?

Златото на инките

Public Domain
Public Domain

Мачу Пикчу е наричан загубеният град на инките. Хората не са знаели за него 300 години, докато американецът Хайрам Бингам не го открил с помощта на местно момче водач. В града се били настанили местни селяни, на които харесвал животът на свобода и без нежелателни посетители. След идването на Бингам целият свят разбрал за Мачу Пикчу, но той далеч не търсел този град.

Бингам издирвал тайнствения град Паитити, в който според легендите инките са скрили своето злато, спасявайки го от конкистадорите. Смята се, че градът е целият пълен със злато, дори къщите и улиците там са направени от този метал. Този град се търси от няколкостотин години, но така и не е открит. Той и до днес не дава покой на иманяри и авантюристи.

През 2012 година френският археолог Тиери Жамин открива тайна врата в Мачу Пикчу, а геофизичните изследвания сочат, че там са разположени няколко скрити стаи. Освен това е установено, че в тези стаи се намират важни археологични материали – находища на различни метали, включително и злато.

Учените смятат, че под града има много повече стаи и подземия, които тепърва предстои да бъдат открити. Затова изследователите не изключват, че именно там може да са скритите от инките несметни съкровища. Така че пред учените са нови открития и хипотези.