Скалните рисунки по цял свят изчезват

Рixabay.com

Голяма част от шедьоврите на скалната живопис ще изчезнат след 15-20 години, казва Иларио Карменате, президент на спелеологичния комитет на провинция Пинар дел Рио в Западна Куба.

По думите му „много рисунки, открити през 80-те години, вече са почти неразличими“. Проблемът стои остро по цял свят и специалистите му намират обяснение с измененията на климата, пише ТАСС.

„След две десетилетия е възможно вече да не видим нито една от тях – прави неутешителна прогноза експертът пред журналисти. – В света преобладава тенденцията да не се реставрира това културно наследство, затова единственият начин за неговото съхранение е заснемането и нанасянето в архиви.“

Сигурен, че няма време, Иларио е решил да действа, а не да чака. Той е открил няколко нови образеца на скална живопис в планините Гуанигуанико в Западна Куба. Според спелеолога в Пинар дел Рио има 41 места с пещерни рисунки на възраст между 1500 и 7000 години.

Последните изследвания са установили, че на стените, където по-рано ясно са се виждали следи от рисунки, сега не се различава почти нищо. Според Карменате подобно нещо се случва не само в Куба, но и в други части по света.

Най-важното, което може да се направи сега, е да се направи опит за откриване на нови стоянки на древни хора с наскални изображения, за да се запечатат те за поколенията, преди да изчезнат напълно. И все пак Иларио се надява, че ще се появи технология, която да възстановява загубените изображения. В същото време стотици все още неизучени пещери в Западна Куба крият нови невероятни тайни, сигурен е специалистът.

„Количеството неоткрити рисунки може да превишава двойно това, което ни е известно, но ако се бавим, никога няма да ги видим“, казва той.

Иларио е посветил целия си живот на спелеологията. За половин век той е взел участие в стотици археологични експедиции при изследване на доколумбовата епоха, периода на робство и войната за независимост. В последните години специалистът е съсредоточил усилия в търсенето на скални изображения.