Скелет оптимист съветва: Наслаждавай се на живота!

AA Photo

Турски археолози са открили в областта Хатай (Южна Турция) мозайка, изобразяваща щастлив скелет, с жизнеутвърждаващ надпис на древногръцки: „Бъди весел, наслаждавай се на живота.“ Според учените мозайката датира от III в пр.н.е., съобщава Daily Sabah.

Мозайката е открита през 2012 година при строителство на лифт в град Антакия, който се намира в Южна Турция, на границата със Сирия.

Скелетът, изобразен на мозайката, лежи на възглавница или на легло, в ръката му има чаша, а до него има стомна с вино и хляб. Според Демет Кара от археологичния музей на Хатай, мозайката се е намирала в трапезарията на човек, принадлежал към висшите слоеве на обществото.

AA Photo
AA Photo

В древността Антакия се е наричала Антиохия и е била един от най-големите градове на Римската империя. Градът е основан през 300 г. пр.н.е. от Селевк I Никатор, пълководец на Александър Македонски.

Археологът Демет Кара обяснява, че подобна мозайка със скелет, държащ стомна за вино, е откриван в Помпей, но за Турция мозайката е уникална.

Скелет с кани за вино, открита в Помпей, Италия. Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons
Скелет с кани за вино, открита в Помпей, Италия. (Marie-Lan Nguyen/Wikimedia Commons)

В Италия са откривани и други мозайки с написани фрази, например при разкопки на манастира „Сан Грегорио“ в Рим е открита мозайката Memento Mori с лежащ скелет и надпис на древногръцки gnōthi sauton.

Мозайката Memento Mori в манастира Сан Грегорио, Рим. Wikimedia Commons
Мозайката Memento Mori в манастира Сан Грегорио, Рим. (Wikimedia Commons)

В Помпей е намерена мозайка с по-прозаичен надпис: „Внимание, зло куче“, изобразяваща куче на верига.

Cave Canem, "Внимание, зло куче", Помпей. Wikimedia Commons
Cave Canem, „Внимание, зло куче“, Помпей. (Wikimedia Commons)