Скелет под училище е на екзекутиран пират

екзекутиран пират
City of Edinburgh Council

Археолози са завършили анализите на 600-годишния скелет, открит миналата година под площадката на начално училище в Единбург, Шотландия. Учените смятат, че това са останките на пират или друг вид престъпник, който е обесен на близките пристанищни докове.

Първоначално се е смятало, че скелетът е от бронзовата епоха, защото е открит в близост до 4000-годишни парчета от глинени съдове. Но въглеродният анализ показал, че човекът е загинал на 50-годишна възраст и е живял между XVI и XVII век. Лицевата реконструкция на екзекутирания е дело на криминалистичен художник, който работил съвместно с археолозите.

Мястото, на което е открит скелета. City of Edinburgh Council
Мястото, на което е открит скелета. City of Edinburgh Council

Училището е най-старото в града и се намира в близост до пристанищните докове на Нюхевън, където в миналото имало бесилки за екзекутиране на пирати, осъдени вещици и всякакви престъпници като цяло. Това е и причината археолозите да смятат, че откритият скелет е принадлежал на пират, който след екзекутирането си, е бил изхвърлен в близката дупка.

„Знаем, че начално училище Виктория е построено през 1845 г. на място, което през XVI и XVII век се е явявало брегова линия“, казва Джон Уолсън (John Walson), градски археолог в Единбург.

Строежът на пристанището в Нюхевън е започнал през 1504 г. по заповед на крал Джеймс IV. Целта на пристанището е била да побере тогавашният най-голям кораб в Европа – Великият Майкъл. Каравелата на Кралските военноморски сили на Шотландия била прекалено голяма, че да бъде построена на друго пристанище.

Моряци посочват към бесилка, поставена на ръба на пристанището. Wikimedia Commons
Моряци посочват към бесилка, поставена на ръба на пристанището. Wikimedia Commons

Историческите сведения разкриват, че на ръба на пристанището в миналото е имало бесилки, които да се забелязват лесно от наближаващите кораби. По това време е било обичайна практика на тези бесилки да се провесват телата на екзекутираните престъпници, за да служат за пример срещу пиратството. Интересен прийом е било провесването на живи хора в метални клетки. Те умирали най-вече от жажда.

Бесилката в Нюхевън е построена в средата на XVI век и е била в употреба до 1822 г.

„Тази форма на публична екзекуция точно на ръба на пристанището е служила като урок за тези, които обмислят да станат пирати“, казва Уолсън.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Най-известният шотландски пират е капитан Кид. В началото Британската империя го защитавала, защото нападал френски кораби, но по-късно разширил диапазона си на действие и предизвикал гнева на империята. Заловен е и е обесен на пристанището Олд Бейли през 1701 г.

Ancient Origins