Будистки скулптури са открити в руините на древен храм

Буда
© Aurangzeib Khan, Courtesy ACT/Italian Archaeological Mission

Италиански археолози са открили скулптура и рисунки на повече от 1700 години в останки на храм в древния град Базира в Пакистан.

Базира е разположена в пакистанската провинция Суат в едноименната долина и е била известна още на Александър Македонски, а по-късно регионът е станал един от основните центрове на будизма.

Тук периодично се провеждат разкопки, които са позволили да се открият множество шедьоври на будистката култура и архитектура, съобщава Live Science.

Възрастта на барелефа, изсечен в зелени шисти, се оценява на 1700 години. На него е изобразен сюжет от историята на принц Сидхарта, който излиза от своя дворец, в който живее в разкош, за да види страданията, които изпитват обикновените хора. След това принцът решава да изостави двореца, за да живее като беден човек и да търси просветление, и впоследствие става Гаутама Буда.

Копитата на коня на барелефа се поддържат от два духа – якши. До конника е изобразена богинята на легендарния град Капилавасту (днешен Непал), където Буда е прекарал първите 29 години от живота си. Още една фигура, вероятно също божество, стои зад коня и държи в ръце детайл, напомнящ на шарф.

Смята се, че скулптурната композиция е украсявала един от местните храмове.

© Aurangzeib Khan, Courtesy ACT/Italian Archaeological Mission
© Aurangzeib Khan, Courtesy ACT/Italian Archaeological Mission

Още една забележителна находка е фигурата на неизвестно божество, седнало на трон с чаша вино в едната ръка и глава на козел в другата. Както отбелязват археолозите, долината Суат е била център на винопроизводството и много местни жители са страдали от пиянство.

Твърди се, че този порок не е подминал дори и будистките монаси.

В суатския музей се пази отпечатък от стъпало, което се смята, че е принадлежало на Буда и открито в долината Суат. Будистката школа Гандхара, съществувала в долината, е известна с това, че за първи път е изобразила Буда в човешки облик, а не във вид на символ.

Тук, в долината, са открити няколко ступи (вид култови съоръжения), които се смята, че съдържали пепел на Буда. Според хрониките в епохата на будизма в долината Суат е имало много ступи и манастири с около 6000 златни изображения на Буда.

От тези манастири и ступи днес са се съхранили около 400.