Смайваща находка в Гърция

смайваща находка
Четириъгълна шахта, открита в Торикос, област Атика. D. Morin

В микенския акрополис в Торикос екип френски археолози от университета в Лорейн са открили изключително заплетена мрежа от галерии, шахти, тунели и камери.

До момента са изследвани около 5 км изкопни работи, които водят до сложни миньорски лабиринти, рядко надвишаващи височина 30 см. Това е най-голямата подземна мрежа, откривана досега в тази част на Егейския свят. Учените използвали и дрон, за да локализират наземни обекти, които може да са свързани с миньорските тунели. Това е първият път, който се изучава толкова сложна подземна инфраструктура.

„Днес е трудно да си представим екстремните условия, при които древните миньори са изкопали този лабиринт от галерии. В тази минерална среда жегата е непоносима. Следите от инструменти по стените, различни надписи и маслени лампи са доказателство, че работниците, повечето от които са били роби, са прекарвали доста време в тези тунели, добивайки оловно-сребърна руда. Картографирането на тези сложни и заплетени подземни мрежи представлява истинско предизвикателство за науката“, казва проф. Денис Морин (Denis Morin) от университета в Лорейн.

Следи от миньорска дейност в една галериите. D. Morin
Следи от миньорска дейност в една галериите. D. Morin

Строежът и организацията на инфраструктурата позволили на археолозите да отличат няколко отделни фази на активност. Изкопните и рудодобивни работи най-вероятно са започнали преди малко повече от 5000 години. Но най-добре изучена от археолозите е класическата фаза, която приключва през IV век пр. н. е. Керамични съдове, маслени лампи и надписи на гръцки свидетелстват за извършваната работа през това време. Някои от тунелите имат перфектна геометрична структура, изравнена до милиметър, чиято направа и до днес учените се опитват да обяснят.

Днес тези шахти са достъпни единствено чрез техниките за пещерен алпинизъм. Някои от изоставените галерии не са посещавани през последните 5000 години, а други са били затрупани напълно през следващите фази на миньорска дейност. Напредването в тези галерии е трудно дори за опитните археолози, а високите температури, достигащи 21°С, влошават ситуацията допълнително.

Мината, открита в Торикос, е уникална със своята форма и разпространение. Тя загатва за физическите възможности и умения на древните миньори и техните сложни стратегии и перфекционизъм, що се отнася до работата в изключително тесни пространства. Спокойно може да се каже, че по мащаб това е единствената по рода си подземна мрежа, изграждана в древния свят. Това постижение на човешкия гений е засенчвало технологичния напредък от Средновековието хилядолетия преди то дори да настъпи.

Archaeology News Network