Стела с неразбираем надпис сред развалините на етруски храм

© Mugello Valley Project

Археолози откриха в Италия рядък образец на свещен текст на етруски език. Очаква се, че находката ще разкрие неизвестни факти за култовете на този древен език, става ясно от съобщение на Южния методистки университет.

Обемният текст е нанесен на плоча от пясъчник, изваден от развалините на етруски храм от VI в. пр.н.е. Разкопките се провеждат в комплекса Поджо Кола (Тоскана). Учените обръщат внимание на редкостта на находката – повечето древни паметници на етруската култура са свързани с гробници.

Плочата тежи 226 килограма, ширината ѝ е 0,6 м, дължината – 1,2 метра. На нея са нанесени минимум 70 добре различими букви и препинателни знаци. Те по-скоро се явяват все още неизвестни думи на етруски език.

„Надписите от много думи върху здрави материали са рядко явление в етруската култура. Този народ е предпочитал да пише на такива крехки обекти като свитъци от памук или восъчни таблички. Каменната стела свидетелства за развит религиозен култ“, казва археологът Джийн Макинтош Търфа (Jean MacIntosh Turfa).

© Mugello Valley Project
© Mugello Valley Project

С изключение на светилището в Пирги (с неговите прочути златни таблички) почти не са известни етруски светилища. Изследването на имена на вярващи  (по-скоро именно те присъстват на стелата) ще разкаже много за древното общество, където не само аристократи, но и обикновени хора и дори роби са имали право да принасят публични жертви на боговете.

Етруските са древна цивилизация, населявала в първото хилядолетие пр.н.е. северозападната част на Апенинския полуостров (съвременна Тоскана) между реките Арно и Тибър и създала развита култура, предшестваща римската и оказала ѝ голямо влияние. Особено силно на Рим са повлияли религията и инженерното дело на етруските.