Страховити призрачни могили от миналото

могили
Могила в Англия. Wikimedia Commons

В праисторически времена всеобщата практика е била мъртвите да бъдат погребвани под могили заедно с техните ценности и вещи. Погребаните били смятани за свещени духове, които защитават живите. Но също така се смятало, че могат да отмъстят на всеки, който се осмели да наруши вечния им покой. В това число влизат и модерните археолози.

По време на каменната епоха хората практикували множество ритуали. Например, времето е било изключително важно за реколтата – слаба реколта означавала глад. Затова хората извършвали различни ритуали, за да влияят на климата- било то да предизвикат дъжд, или да го спрат.

Хората от каменната епоха също така боготворели предците си и затова правели всичко възможно мъртвите им да почиват в мир. Вярвали, че ако те се грижат за мъртъвците и мъртъвците ще се грижат за тях. Духът на мъртвия трябвало да бъде освободен от тялото, а това ставало, само когато цялата плът се разложи. Когато мъртвите не били доволни от погребалните обичаи, те можели да се завръщат от отвъдното и да преследват живите.

Тези хора правели могилите си от камък или пясък. Създавали ги като домове за умрелите, които наподобяват истинските домове на живите. Викингите продължили тази практика чак до Средновековието.

Издължена могила със два входа във Франция. Wikimedia Commons
Издължена могила със два входа във Франция. Wikimedia Commons

Най-често срещаните са издължените могили като Фъселската ложа в Англия. Тази могила вероятно е строена поне десет години, защото е дълга повече от 100 метра. Праисторическите хора имали право да влизат в могилите, за да извършват определени ритуали.

По време на неолитната и бронзовата епоха погребалните могили вече не били издължени, а кръгли. Един от най-добрите примери може би е могилата в Силбъри Хил. Тя е построена преди повече от 4700 години. Висока е 40 метра, диаметърът ѝ e 160 метра, а построяването ѝ е отнело поне десет години. Това е най-големият праисторически монумент в Англия.

Могилата в Силбъри Хил. Wikimedia Commons
Могилата в Силбъри Хил. Wikimedia Commons

През 1776 година няколко миньори опитали да разгадаят тайната на могилата и започнали да копаят. Но не открили нищо. През следващите два века последвали и други разкопки, но отново нищо не било открито. Мистерията на тази могила остава, а около нея са се появили множество легенди.

Снимка от птичи поглед на могилата в Силбъри Хил. Wikimedia Commons
Снимка от птичи поглед на могилата в Силбъри Хил. Wikimedia Commons

Една от тях гласи, че дяволът опитал да покрие целия град с пръст. Един обущар взел торба с използвани обувки и отишъл при дявола. Когато го намерил, дяволът си почивал от пренасянето на пръстта и попитал обущаря колко още път остава до града. Тогава обущарят му показал обувките и му казал, че е използвал всички тях, откакто е излязъл от града преди три години. Разстроен, дяволът отговорил, че не смята да пътува толкова дълго време и оставил пръстта.

Също така, за тази могила се говори, че е обитавана от духа на крал Сил. Според легендата, вътре е погребан краля, заедно с коня и бронята си, която била направена от чисто злато. Въпреки неколкократните разкопки, не е открита и след от останките на краля.

В много европейски легенди се говори за могили, в които са скрити несметни съкровища. Но истината е, че златото не е било част от всекидневието на хората от това време. Затова и търсенето на ценности в праисторическите могили има различно значение.

Гробница във Варна на повече от 6600 години. В нея са намерени най-старите златни бижута в света. Wikimedia Commons
Гробница във Варна на повече от 6600 години. В нея са намерени най-старите златни бижута в света. Wikimedia Commons

Всички легенди, в които се споменава за гигантски златни статуи, не трябва да бъдат възприемани буквално. Например, вярвало се, че кралят на Корнуол е погребан в огромна златна лодка със сребърни гребла. Но в могилата му е открита само една дървена кутия, пълна с пепел.

Що се отнася до историите, свързани с призраци, никой не се е осмелявал да остане цяла нощ, за да разбере…

Ancient Origins