Странни случаи на масова истерия

масова истерия
Засегнати от танцувалната чума. Wikimedia Commons

Масовата истерия е термин, използван в медицината за описване на физически или психологически симптоми, които се проявяват в голям мащаб, разпространяват се в обществото, а понякога в цели държави. По време на „заразата“ хората може да изпитат неконтролируем смях, припадъци, замайване, слабост в мускулите и други симптоми, чиито причини не са физиологични. Такива случаи са наблюдавани из целия свят и предоставят  изключителни знания за комплексността на човешката природа.

Терминът истерия идва от гръцки език и първоначално означава матка. Асоциацията на истерията с матката датира още от 1900 г. пр. н.е, когато се е смятало, че истеричните пристъпи са причинени от спонтанно преместване на матката в женското тяло.

Средновековна мания за танцуване

Манията за танцуване, по-позната като Танцувалната чума, обхванала части на Европа между XIII и XVII век. Един от най-известните случаи е от 24 юни 1374 г. в Аахен, Германия. Хората танцували истерично по улиците в продължение на месеци, преди някои да припаднат или да починат от сърдечни удари. „Заразените“ били хиляди.

Танцувалната мания в Белгия. Wikimedia Commons
Танцувалната мания в Белгия. Wikimedia Commons

Танцувалната чума се е разпространила в Италия, Люксембург, Германия, Холандия и Швейцария. В началото се смятало, че това проклятие е причинено от някой светец, най-вероятно Йоан Кръстител. Хората ходели на места, посветени на този светец, и се молели за излекуване от страшното заболяване.

Френските мяукащи монахини

Местата, в които се проявявала масова истерия, най-често били училища, затвори и затворени общества като манастирите. В един френски манастир се говори за монахини, които започнали да мяукат като котки. Това притеснило населението в околността и в крайна сметка били извикани войници, които трябвало да се справят със ситуацията. Монахините били удряни с камшици и бити от войниците, докато не обещаят, че повече няма да издават тези звуци. Вярването за обладаване от демони било нещо обикновено за този период, а също така се смятало, че котките са в съюз с дявола.

Епидемията от смях в Танганайка

Тази епидемия започнала на 30 януари 1962 г. от група ученички в Кашаша (Танзания). Няколко момичета започнали да се смеят и смехът бързо се разпространил из цялото училище. Това продължило няколко седмици. Училището било затворено, но неконтролируемият смях се разпространил из други училища и дори стигнал до други села. Мащабът на тази масова истерия бил толкова голям, че в крайна сметка били затворени 14 училища. Всичко приключило година и половина след началото.

Съд за вещици в Салем

Осъждане на вещица в Салем. Wikimedia Commons
Осъждане на вещица в Салем. Wikimedia Commons

Един от най-известните случаи на масова истерия е от 1692 г. в Салем (Масачузетс, САЩ). Десетки млади момичета се смеели истерично и се прегъвали по странни начини, което в крайна сметка накарало населението на града да ги смята за вещици. Хората провели няколко съдебни дела по обвинения във вещерство, като резултатът от тях бил 25 смъртни присъди.

Модерно обяснение

Случаите на масова истерия са значително по-редки сред образованите хора, които не разчитат на местещи се матки, обладаване от демони и вещици. Но масовата истерия се случва и до днес, като най-скорошният пример е от 2012 г., когато 1900 деца от 15 училища в Шри Ланка трябвало да бъдат лекувани от кожни обриви, замайване и кашлица, без да има реални физиологични причини за тези симптоми. Колкото и смешни да изглеждат тези случаи погледнати отстрани, изследвания са показали, че има редица психологически причини за появата им, включително социална несигурност, културен натиск, слухове, страх, необикновена възбуда, религиозни вярвания, подпомагане на дадени действия, извършени от хора с власт, и последно, но не на последно място прекалено много стрес.

Въпреки че социалният, религиозният и политическият контекст се е променил във времената, човешката психология е останала една и съща като цяло. Затова е много вероятно в бъдещето да наблюдаваме зачестени появи на масова истерия в обществото.

Ancient Origins