Таен 4000-годишен тунел в древна турска крепост

Древният тунел под крепостта Гевале. Konya Life

Археолози са открили при разкопки в древната крепост Гевале в Централна Анатолия (Турция) таен тунел, построен от хетите преди 4000 години.

Крепостта Гевале е разположена на върха на планината Такел, на височина 1700 метра, на 7 км западно от град Кония в Турция. Това място е било дом на много цивилизации – хети, елинистична, римска, византийска, селджуки, карамани и Османската епоха. Благодарение на стратегическото положение, с гледка в околностите на 360 градуса, в онези времена крепостта е била най-сигурното отбранително съоръжение в региона.

Археологическите разкопки в крепостта Гевале са започнали през 2012 година под ръководството на Министерството на културата на Турция, музея на Кония и университета „Недметин Ербакан“. Учените са намерили глазирани и неглазирани керамични съдове и метални предмети. Миналата година археолозите са разкопали руините на крепост и цистерна, издълбани в скалите.

Руините на крепостта Гевале на върха на планината Такел край Кония, Турция. Hurriyet Daily News
Руините на крепостта Гевале на върха на планината Такел край Кония, Турция. Hurriyet Daily News

Изследователите са открили също таен тунел, построен от хетите преди около четири хилядолетия, който се използвал и в епохата на селджуките (XI–XI в.), както съобщава Hurriyet Daily News.

„Открихме таен тунел под крепостта . казва ръководителят на разкопките проф. Ахмет Каиси. – Разчистили сме 150-метров участък от него и смятаме, че той е двойно по-дълъг. Този тунел се интегрира със скална цистерна с вода. Такава структура е използвана в урартските крепости във Ван. Тунелът е свързан с цистерната чрез таен път.“

„Тунелът е покрит със свод и изглежда като част от земята. Но когато отидете по-надълбоко, разбирате, че това е тунел –казва Каиси. – Този тунел е на около 4000 години. Нашите резултати сочат, че той е използван и от селджукските турци, но сме сигурни, че е използван и в по-ранни епохи. Този тунел е построен по времето на хетите.“

Скалните цистерни, открити в крепостта Гевале. Selcuklu
Скалните цистерни, открити в крепостта Гевале.  Selcuklu

Хетите пристигнали в Анатолия (днешна Турция) в средата на III хил. пр.Хр. Вероятно те са били индоевропейски народ. Анатолийското плато, което те заселили, било един от най-важните културни центрове, развивали се върху основата на земеделието. Хетската държава обединява много племена, които говорили на различни езици (справка – Уикипедия).

Турските археолози ще продължат разкопките в Гевале през май тази година.

Ancient Origins