Тайнствен златен предмет хвърли учените в недоумение

Загадъчният златен артефакт от Норфолк. © The Portable Antiquities Scheme

Миналата година Бари Пласъм, 70-годишен жител на графство Норфолк, открил в околностите на гр. Факенхам малък предмет. „Взех го за капачка от бутилка. Прибрах я в джоба си и забравих за нея, докато не разгледах находката по-добре“, отбелязва Пласъм пред журналисти.

Естествено, предметът не бил никаква капачка а и Бари не е такъв глупак, какъвто може да изглежда – 70-годишният бивш моряк отдавна обикаля из Източна Англия с металотърсач и вече има доста археологически находки включително голямо съкровище от древноримски монети.

Обикновено археолозите се отнасят негативно към такива „иманяри“, но Бари Пласъм е съзнателен гражданин – като разгледал предмета по-внимателно и разбрал, че блясъкът на злато е истински, той занесъл находката в съответната инстанция.

Малкият артефакт се оказал истинска загадка за специалистите, отбелязва ВВС. Лесно било да се установи нейната възраст и произход – подобна ювелирна техника (филигран) е използвана широко от англосаксонските майстори на границата на VI и VII век. Предметът, открит до Факенхам, се явява типичен образец на филигранната техника.

Първата загадка е предназначението на предмета. Възможно е това да е било детайл от дръжката на англосаксонски меч, но експертите продължават да се съмняват. Обикновено такива детайли имат малки крепежни отвори, а артефактът от Факенхам няма такива. Како пример как може да е изглеждал този детайл като част от дръжка може да се даде реконструкцията на лангобардски меч от същия период (VI-VII век), открит в Кастел Трозино, Италия.

Детайл от дръжката на лангобардски меч от Кастел Торзино. Илюстрация от книгата From Attila to Charlemagne: Arts of the Early Medieval Period in the Metropolitan Museum of Art.
Детайл от дръжката на лангобардски меч от Кастел Торзино. Илюстрация от книгата From Attila to Charlemagne: Arts of the Early Medieval Period in the Metropolitan Museum of Art.

Липсата на крепежни отвори затруднява идентификацията на артефакта от Факенхам. Но такава „дреболия“ не би станала повод за публикации за новината за находката. В специалната археологическа база данни (The Portable Antiquities Scheme), където британските археолози любители доброволно нанасят сведения за открити ценности, в описанието на артефакта има такива отметки: „Предметът с почти триъгълна форма има сходство с детайлите от дръжката на меча от погребалната ладия в Сътън Ху и Стафордшърското съкровище.“

После в описанието се говори за различия, което не позволяват да се идентифицира предметът – липсата на крепежни отвори и непълното съвпадение в орнамента и техниката на изпълнение.

Споменаването на Сътън Ху и Стафордшърското съкровище веднага превърнало малкия златен артефакт в загадъчна и многообещаваща находка. Погребалната ладия на англосаксонския крал, открита в Сътън Ху, с право се смята за едно от най-значителните археологически открития във Великобритания, а Стафордшърското съкровище от епохата на англосаксонците – повече от 1500 златни и сребърни предмета, включително оръжие, посуда и накити – за най-богатото от откритите съкровища.

 Реконструкция на англосаксонски церемониален шлем от погребението в Сътън Ху. Wikimedia Commons

Реконструкция на англосаксонски церемониален шлем от погребението в Сътън Ху. Wikimedia Commons

Именно в това се състои главната загадка на артефакта от Факенхам. Според Андрю Роджърсън (Andrew Rogerson), археолог от Службата за опазване на историческото наследство на графство Норфолк, „това е фрагмент без археологически контекст“.

По-рано в околностите на Факенхам не са откривани следи от англосаксонци – нито жилища, нито други признаци на стопанска дейност. И все пак за последните години в този регион са открити четири предмета от англосаксонския период, сред които брошка и тока от колан.

„Поредната находка прилича на детайл от дръжка на меч, но все още нейното истинско предназначение остава загадка. Очевидно предметът, който е украсявала, е принадлежал на човек с висок статут – такива са и предметите от Стафордшърското съкровище. И за нас това е истинска главоблъсканица, за решаването на която ще помогне само последователното събиране на данни за англосаксонските селища в Източна Англия.

Почти вероятно тук са живели хора, обработвали земята, и трябва да са се съхранили следи от тяхната дейност. Но за издирването на древни селища ще се наложи да се проведе огромна изследователска работа, за да се разбере как именно англосаксонците са използвали земите в този район“, отбелязва Роджърсън.

Малкият златен артефакт от Факенхам може да е предвестник на световна сензация от рода на откриването на богато англосаксонско съкровище или задълго да си остане просто фрагмент от историческа енигма с регионално значение.

През март графство Норфолк предстои да реши, дали да даде на находката статут на съкровище, като я предаде в собственост на Британската корона, или да остави единичния предмет в колекцията на пенсионера Бари Пласъм. Първият вариант на развитие на събитията все пак е по-вероятен.