Тайнствените каменни кръгове в пустинята Гоби

каменни кръгове
Загадъчните каменни кръгове в Турфан, Северозападен Китай. ChinaDaily.com.cn

Около 200 тайнствени каменни кръга се намират в безжизнената пустиня Гоби в северозападната част на Китай. Тези ръкотворни каменни образувания, по оценка на експертите, са направени преди 4500 години.

Каменните съоръжения, разположени недалече от град Турфан, имат форма на кръгове и квадрати, някои били изградени от камъни, донесени отдалече, очевидно с определена цел, както изяснили изследователите.

Лу Енгю, местен археолог, занимаващ се с изучаването на каменните образувания в Турфан, казва, че такъв род съоръжения се срещат из цяла Централна Азия. Те са използвани за жертвоприношения. Подобни съоръжения могат да бъдат открити в Монголия, казва археологът Фолкър Хейд от Бристолския университет.

През 2003 година археолозите провели разкопки в околностите на Турфан в надеждата да открият гробове, но не намерили никакви човешки останки или артефакти.

Учените смятат, че някои от каменните кръгове са направени в бронзовия век, докато други, по-сложни образувания, вероятно са от Средновековието.

Огнените планини в Турфан. Wikipedia Commons
Огнените планини в Турфан. Wikipedia Commons

Древните каменни кръгове са разположени недалече от Огнените планини в Турфан. Местността се характеризира с много високи температури (до 50°C) – това е едно от най-горещите места на Земята.

Интересно е защо древните номади са избрали това горещо място за създаването на стотици загадъчни и сложни каменни образувания.

Ancient Origins