Тунгуският метеорит – една от най-големите загадки на XX век

Кратера на Тунгуският метеорит
Тунгуският метеорит, © Siberian Times

Нощното небе предлага най-красивата и загадъчна гледка. Безспорно най-пленяващият феномен, който може да наблюдаваме всяка вечер, когато погледнем нагоре е събитието „падаща звезда“. И вероятно първото нещо, което ще си помислите щом го видите е какви късметлии сте и че трябва да си намислите желание. Но даваме ли си сметка колко пагубно може да бъде това явление за човечеството? Нашата земна атмосфера действа, като щит и ни пази от малките метеорити с маса до няколко стотин килограма. Но, какво би станало, ако с нас се сблъска метеорит с размери няколко милиона тона? Според данни на НАСА на всеки 2000 години метеорит с размерите на футболно игрище удря Земята и причинява значителни щети. Преди 66 милиона години астероид с размерите на планина се врязва в полуостров Юкатан на територията на днешно Мексико със скорост 64 000 км/ч и образува кратер с диаметър по-голям от 185 километра. Силата на удара се равнява на над 100 трилиона тона тротилов еквивалент и заличава повече от 80 процента от живота на Земята. До колко човечеството е подготвено за евентуален сблъсък с метеорит от тези мащаби можете да прочетете в статията ни тук.

Вероятно едно такова събитие се е разиграло сутринта на 30 юни 1908 година в Централен Сибир, между реките Лена и Подкаменна Тунгуска. Огромно огнено кълбо с размери 50-100 м. прелита в посока от югоизток към северозапад. Местните жители наблюдават това явление и благодарение на техните сведения можем да нарисуваме частична картина на станалото. Те разказват, че виждат ослепително ярка светлина придружена с взрив, шокова вълна и топлина, която изгаря всичко наоколо. Оглушителният гръм се чува на повече от 1000 км., а шоковата вълна поваля и обгаря всички дървета в радиус от 40 км. Около 2000 кв. км. от тайгата и 80 милиона дървета са изгорени и приличащи на телеграфни стълбове. От данните на очевидците учените установяват, че Тунгуският метеорит се взривява на височина около 10 км. над земната повърхност. Според различни източници силата на взрива се оценя в доста широк диапазон 3-50 мегатона тротилов еквивалент, а други оценки сочат, че силата на взрива била 185 пъти по-мощна от тази, която предизвикала атомната бомба хвърлена над Хирошима. Сеизмичните вълни от взрива се усещат чак във Великобритания. Тъй като, всичко това се разиграло в отдалечен район на тайгата, няма официални данни за човешки жертви, но на мястото на трагедията са намерени хиляди овъглени трупове на диви животни. Очевидците разказват, че след трагедията са наблюдавани странни небесни явления. Какво всъщност се е случило в Тунгуска?

Метеоритна хипотеза

Най-широко разпространената и приемана от учените хипотеза за случилото се е, че в местноста Тунгуска пада метеорит. От там идва и наименованието на самото събитие – Тунгуският метеорит. В началото тази хипотеза се приема и не се подлага на проверка цели 50 години след случилото се събитие. Първата експедиция до поразения район се състояла през 1927 г. и била ръководена от Леонид Кулик. Той разказва, че дори 20 години след експлозията на Тунгуският метеорит щетите все още били очевидни. Експедицията установява, че на площ около 50 км. падналите дървета образуват формата на пеперуда. Те не откриват никакъв кратер или следи от удара на метеорита със земята, няма и останки от метеорит. Тъй като местността била опасана с торфени блата Кулик предполага, че останките са пръснати и заровени в тях. През 2008 г. Наташа Артемиева от Института за изследване на планетите в Тусон създава компютърен модел на Тунгуският метеорит, като взема в предвид всички известни факти и данни. Нейният модел показва, че ударните вълни повалят дърветата с формата на пеперуда. Това е съвпадение с наблюдението което прави Леонид Кулик и експедицията му. Фактът, че на мястото няма следи от метеорит странните небесни явления след събитието се обясняват с това, че вместо метеорит в местността на Тунгуска пада комета. Тъй като кометата е съставена основно от лед, това подкрепя и факта, защо на мястото на взрива не са открити никакви следи от небесното тяло. Опашката на кометата пък може да даде обяснение за странните небесни явления, които се наблюдават в последствие.

Ядрена хипотеза

Тази хипотеза набира популярност благодарение на руският писател фантаст Александър Казанцев, според който Тунгуският метеорит е всъщност взривил се космически кораб на чужда цивилизация с двигател задвижван от ядрена енергия. В книгата „The Mystery of the Tunguska Fireball“ от Surendra Verma авторът разглежда тази теория, като не реалистична, защото на мястото на сблъсъка не е засечена никаква радиоактивност, нито са намерени каквито и да било останки от извънземен кораб.

Експеримент на Никола Тесла

Друга популярна хипотеза за Тунгуският метеорит е свързана с името на Никола Тесла. Тази хипотеза е лансирана през 1996 г. от ясновидеца Манфред Димде. Според нея, Тунгуският метеорит и последвалият взрив са пряк резултат от експеримент проведен от Никола Тесла. Един от скандалните проекти на Тесла е кулата „Wardenclyffe“. Тя била висока близо 57 метра и се намирала в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Целта на Тесла била, чрез нея да можело да се пренася безжично електроенергия и радиовълни на огромни разстояния и така хората да комуникират помежду си. Ученият доказал правотата на своята идея, но на много малки разстояния използвайки така наречената Бобина на Тесла. Планът му бил да се изградят подобни кули в големите градове по света. За съжаление финансирането спряло преди да успее да завърши своята работа и проектът бил закрит. Това било силен удар върху ексцентричният учен. Каква обаче е връзката на Тесла с Тунгуският метеорит? Изглежда невероятно, но според някои това е може би акт на отмъщение от страна на ученият, който не е получил признанието, което заслужавал. Други привърженици на конспиративните теории допускат, че кулата „Wardenclyffe“ представлявала супероръжие и функционирала като „лъч на смъртта“. Според мнозина обаче тази теория е малко вероятна.

Други хипотези

Според Нобеловите лауреати по Уйлърд Либи и колегата му Коен-Тануджи Тунгуският метеорит е антиматерия, която при съприкосновение с обикновената материя предизвикала анихилация, която довела до освобождаването на огромно количество енергия предизвикала експлозията над Тонгузка.

Според Андрей Тюняев Тунгуският феномен е причинен от бяла дупка, която била формирана при много благоприятни условия. Според едни тя може да е дошла от Космоса, а според други може да се е формирала на повърхността на Земята. Тюняев казва: „Тунгуският феномен е многократно умален аналог на Големия взрив, който е създал Вселената. “ Тази теория обаче е определена от научното общество, като псевдонаучна.

Разбулването на загадката

Ученият Андрей Злобин от Руската академия на науките твърди, че е открил три скални отломъка от района на Тунгуска, които имали характеристиката на метеоритни отломки. Ако той се окаже прав, тези скали най-накрая ще са пряко доказателство за станалото преди 112 години бедствие. Злобин събира пробите през 1988 г. в района на река Хушма Остава загадка обаче, защо чак през 2008 г. той разкрива за своята находка. Изглежда, че Тунгуският метеорит – една от най-големите загадки на XX в. все още няма да вдигне булото и да разкрие пред света какво всъщност се е случило.

Още по темата за Тунгуският метеорит може да прочетете в статията на BBC „In Siberia in 1908, a huge explosion came out of nowhere „.