Учен твърди, че е разгадал Фестския диск

Фестския диск
Wikipedia

Минойската богиня на любовта Астарта е ключът към разгадаването на мистерията на Фестския диск според лингвиста и археолог Гарет Оуенс (Gareth Owens).

Оуенс съобщава, че нови данни от изследванията му са го принудили да измени предишната си теория, която обявил преди една година. Фокусът на текста не е върху „бременната майка“, а върху „бременната богиня“ в лицето на Астарта, богиня на плодородието, войната и чувствената любов.

„Няма съмнение, че става въпрос за религиозен текст. Това става ясно от религиозни думи, които съвпадат с тези, открити в надписи на свещените планини в Крит. Някои думи са абсолютно същите“, обяснява Оуенс.

„Подозирам, че Фестският диск е химн за богинята Астарта. Някои думи от диска са открити също и изписани на минойски олтари, което говори за отправяне на молитви. Както днес хората се молят в трудни времена, така са го правели и преди. В крайна сметка, човечеството не се променя“, добавя Оуенс.

Археологът смята, че едната страна на Фестския диск е посветена на бременната богиня майка, а другата – на минойската богиня Астарта. Оуенс добавя също, че от древна Месопотамия култът към Астарта се е пренесъл в Кипър, където богинята започнала да бъде наричана Венера.

Archaelogy News Network