Учени ще изследват загадъчна платформа на културата Валдивия

© National Museum of the American Indian

Руски учени ще проведат разкопки на загадъчна платформа в Еквадор, която може да е била основа на древна пирамида на културата Валдивия. Изследователите възнамеряват да се отправят на експедиция през есента.

Учените вече са провели радарно изследване на бъдещите разкопки, което показало, че в земята има съоръжение с неприроден произход. Археолозите отбелязват, че ако успеят да намерят платформата, това ще означава, че цивилизацията Валдивия е с 1000 години по-стара, отколкото се смяташе преди. Възрастта на културния слой, в който се планират разкопките, е около 5500 години.

На учените е известно, че представителите на цивилизацията Валдивия са изграждали огромни земни платформи с височина 1 метър и размери 20 на 15 метра. Върху тях са строили жилищни или ритуални здания. Археолозите смятат, че са попаднали именно на такава платформа.

 

Загадъчната култура

Културата Валдивия е открита от учените още през 1956 година, но нейният произход и до днес остава загадка. Археолозите провеждат разкопки в Еквадор вече три години. При изследванията са открити множество изделия от керамика, оръдия на труда, кости на животни и раковини. Открити са и два гроба.

© Christian Cojitambo
© Christian Cojitambo

Изследователите ще проведат генетична експертиза на останките, за да установят възможното родство на представителите на културата Валдивия с други цивилизации. Останките вече са изпратени за анализ в университета на Тохоку в Япония.

Валдивийците са живели в периода между 3500 г. пр.н.е. и 1800 г. пр.н.е. в един от най-сухите райони на тихоокеанското крйбрежие на Еквадор, в провинция Манаби. Селата им били разположени както покрай реки, така и във вътрешните райони.

Източник на храна за древните жители са били селско стопанство, лов и риболов. Дрехите са си изработвали от памук. Учените смятат също, че представителите на тази цивилизация са употребявали кока, мате и юка. Известно е, че валдивийците са опитомявали кучета.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Местните жители не са имали метал. Те са използвали морски раковини и каменни оръдия. Тази култура е известна най-вече със своята керамика. Най-древната валдавийска керамика е датирана на повече от 5000 години.