Уникална 7000-годишна статуетка откриха в Чехия

статуетка
Идолът от Липник. Zdeněk Schenk

Археолози са открили уникална статуетка от ранния неолит в източния моравски град Пршеров. Богато украсеният торс на човешка фигура е бил под земята над 7000 години.

Ценната находка е открита в археологическата местност Липник над Бечвоу – малък град в покрайнините на Моравската равнина. Това е антропоморфна скулптура, представляваща торс на човек и богато изгравирана с геометрични орнаменти. Статуетката е висока 7.6 сантиметра, но главата и крайниците са се отчупили.

„На това място са се заселили първите фермери в Чехия, които принадлежали към т. нар. линейна глинена култура. Те се влезли в Моравия в началото на стария неолитен период, който датира от 5000 г. пр. н. е. Знаем, че са строили издължени сгради и търгували с камъни, от които създавали инструменти. Правили и глинени съдове за ежедневна употреба, но понякога и статуетки като тази“, обяснява главният археолог на разкопките Жденьек Шченк.

Статуетката е на поне 7000 години.
Статуетката е на поне 7000 години. Zdeněk Schenk

Археолозите все още не са сигурни за какво точно е използвана статуетката, но има съгласие, че в контекста на Чешката република откритието е уникално по размери и брой орнаменти. И преди са откривани антропоморфни структури, но всички те са били съвсем миниатюрни.

„Наричаме фигурата идолът от Липник, не само заради мястото, където е открита, но и защото напомня на фигурите от неолитната култура Венча, живяла в югоизточна Европа, в днешна Сърбия“, добавя Шченк.

Според него е трудно да бъде оценена стойността на откритието в пари, но пък от историческа гледна точка е безценно. След като премине допълнителни изследвания, идолът от Липник ще бъде изложен на показ в музея Комениус в Пршеров.

Archaeology News Network