Върнаха откраднати артефакти със смразяваща бележка

откраднати артефакти
Двата издялани камъка и обезпокоителната бележка. Israel Antiques Authority

В двора на музея за ислямски и близкоизточни култури в Беер Шева (Израел) е оставена чанта, в която имало отдавна откраднати артефакти – два древни римски камъка, изстрелвани с прашка.

В чантата имало и бележка, която гласи:

„Тези два римски снаряда са от Гамла, от жилищната част в основата на билото. Откраднах ги през юли 1995 г. и оттогава не са ми донесли нищо освен проблеми. Моля, не крадете антики!“

Израелското министерство на антиките отбелязва, че това не е първият път, в който крадци връщат антики при подобни обстоятелства. Например 2000-годишен ковчег е бил върнат от жител на Тел Авив, който дълго го държал в спалнята си. След време осъзнал „ужасното значение на находката“, казват от министерството на антиките.

Камъните, върнати в Беер Шева са били открити в природния резерват Гамла. Там са намирани много снаряди за прашки от ранния римски период. Римляните ги изстрелвали по защитниците на града, за да могат през това време да разбият на спокойствие стената с таран.

„Камъните са били оформяни на ръка от войници или пленници. Това се случвало на самото бойно поле“, казва д-р Дани Сион (Danny Syon), който е извършвал разкопки в Гамла.

The Epoch Times