Великата пирамида в Чолула

пирамида в Чолула
Модел на Чулолската пирамида в музея в Пуебла (Мексико). Wikimedia Commons

Американският континент е дом на множество пирамиди. Някои от тях са доста известни, други пък са обвити в мистерия. Въпреки че е призната в Книгата на Гинес за най-голяма пирамида в света, тази в Чолула остава сред неизвестните.

Разбира се, трябва да се спомене, че под „най-голяма“ се има предвид с най-голям обем, чиято стойност при Чолулската пирамида е 4.45 млн. кубични метра. За сравнение, Великата пирамида в Гиза е 2.5 пъти по-висока, но обемът ѝ само 2.5 млн. кубични метра.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Великата пирамида в Чолула се намира точно извън Пуебла – четвъртият най-голям град в днешно Мексико. Огромната сграда е построена в чест на Кецалкоатл, който се явява едно от най-важните божества в мезоамериканския пантеон. В предколумбийския период Чолула е бил голям град и религиозен център в планинската част на Мексико.

Има теории, че Великата пирамида в Чолула е построена и за усмиряване на близката вулканична планина Попокатепетл. Някои от контурите на планината са изобразени в дизайна на пирамидата, а другото ѝ неслучайно е Тлачиуалтепетл, което означава „планина, направена от човек“.

Строежа на храма е започнал през II век пр. н.ел и е преминал през няколко етапа. Смята се, че най-ранната форма на пирамидата е завършена по същото време като пирамидите в Тетиуакан –  друг важен град в Мезоамериака, намиращ се на около 100 километра северозападно от Чолула. В  следващите векове пирамидата в Чолула „пораснала“, защото строители постоянно правели добавки.

Олтар в близост до Великата пирамида, в който са открити главите на две деца. Justin Ames
Олтар в близост до Великата пирамида, в който са открити главите на две деца. Justin Ames

В крайна сметка градът е завладян от ацтеките, а след това от испанците. През 1519 в Чолула пристига Ернан Кортес, а пирамидата вече приличала на естествен хълм. Великата сграда е преоткрита едва през XX век. През 1910 властите в Мексико решили да строят лечебно заведение за психичноболни в основата на пирамидата. Чак след започването на изкопните работи, станало ясно, че „естественият хълм“ крие древна пирамида.

Една от интересните находки в пирамидата - стенопис, наречен "Пияниците".
Една от интересните находки в пирамидата – стенопис, наречен Пияниците.

Започнали археологически разкопки и във вътрешността на Чолулската пирамида е открита 8-километрова мрежа от тунели. Днес тези тунели са отворени за посетители и предлагат невероятната възможност да се наблюдават всички процеси от построяването на огромната пирамида.

В крайна смета, точно неизвестността на Чолулската пирамида я е запазила толкова дълго във времето.

Ancient Origins