Вещерски бутилки срещу зли сили

вещерски бутилкки
Wikimedia Commons

В древността вещерските бутилки се използвали за отблъскване на магии и зли сили. Вярата във вещици и зли духове вървяла ръка за ръка с опитите за контриране на тези опасности.

С времето хората разработили различни начини да се защитават от вещиците, които векове наред са смятани за истински. Освен организираните гонения, имало и още един популярен метод – вещерските бутилки. Интересно е да се спомене, че тези магически предмети се наложили само в Англия и Северна Америка, но не и в другите части на Европа.

Обикновено за направата на вещерски бутилки се използвали стъклени шишета с тапи, но популярни били и каменните беларминови кани, които носят името на Робърт Белармино – член на Инквизицята, изиграл важна роля в Контрареформацията. На всяка от тези бутилки е изобразен брадат мъж, чието страшно изражение е служило за отблъскване на зли вещици и призраци.

Биларминова бутилка. Wikimedia Commons
Биларминова бутилка. Wikimedia Commons

Въпреки всичко, бутилките не били толкова важни колкото течността в тях. Във всяка бутилка били поставяни различни съставки в зависимост от това срещу каква магия са предназначени да защитават. Една от най-често срещаните съставки във вещерските бутилки е човешката урина.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Хората вярвали, че сваряването на дадена отвара ще обърне магията срещу вещицата, която я е направила. Ето затова хората, страдащи от проблеми с пикочните пътища, сварявали урината си, защото смятали, че по този начин заклинанието ще бъде обърнато срещу вещицата и проблемите ще приключат. Понякога към урината се добавяли игли и пирони, за да може страданието на вещицата да е още по-голямо.

Съдържанието на вещерските бутилки винаги варирало. През 2004 г. в Гринуич е открита такава бутилка от XVII век, в която имало човешка урина, сяра, 12 железни пирона, 8 месингови игли, коса, 10 нокътя и парче кожа във формата на сърце, пробито с изкривен пирон. От последвалите анализи на урината станало ясно, че притежателят на вещерската бутилка е бил пушач, а от добре поддържаните нокти станало ясно, че това е с висок социален статус.

Вещерска бутилка от Англия. Wikimedia Commons
Вещерска бутилка от Англия. Wikimedia Commons

Вещерските бутилки се използвали и като превенция от магии и зли сили. Обикновено били поставяни обърнати под камини и врати. Но хората ги носели със себе си и като амулети, като вътре обикновено слагали ръждясали, остри предмети като пирони, игли и бръсначи, защото се смятало, че те са способни да влияят на злите магии и лошия късмет. Други често срещани съставки са сол, червено вино, червена връв, различни билки и както вече споменахме, човешка урина.

През XVI и XVII век в Европа и Северна Америка страхът от вещици е бил напълно реален, а вещерските бутилки представлявали удобна застраховка. Вярата в магическите сили на тези амулети определено е давала спокойствие на „омагьосаните“ клетници.

Ancient Origins