Вижте 3D реконструкция на Древен Рим

Проектът с названието „Възраждането на Рим“ (Rome Reborn) е представил опит да се създаде триизмерна визуализация на Древен Рим.

За такива прочути паметници като Колизеума или Пантеона е известно много, но описанията на това, което е имало между и около тях, са малко. Екипът на проекта се е опитал да запълни тази празнина, пише The Independent.

Изследователите са избрали за реконструкция 320 г., когато населението на Рим е достигало своя пик и е било 2 млн. души.

Според учените моделирането на облика на Вечния град в тази година, малко преди император Константин да пренесе столицата на империята на Босфора, е по-малко спекулативно от по-ранните епохи.

Древен Рим в продължение на цялата си история е променял облика си и повечето паметници, които са достигнали до нас, принадлежат именно на късноантичната епоха.

На видеото е представен обликът на града, като са посочени ключовите обекти. По-конкретно са показани екстериорът и интериорът на Пантеона, външният вид и устройството на Колизеума, театърът на Помпей, арката на Константин и други забележителности, доживели или недоживели до наши дни.

Особено внимание е обърнато на гигантските акведукти – едно от най-впечатляващите съоръжения на атничността.

Историците са успели да пресъздадат 25 кв. км от облика на града.