Забравената империя Митани

Митани
Воини на Митани. John844

Митани е държава, съществувала между XVI и XIII век пр. н. е. Намирала се в северната част на басейнa Тигър-Ефрат, на територията на днешен северен Ирак, Сирия и югоизточна Турция. В най-силните си години, територията на империята се разпростирала до Средиземно море на запад и Месопотамия на югоизток. По сила и влияние държавата била редом до Египет, Месопотамия, Вавилон и Хетското царство. Но от нея днес са останали само името и няколко археологически и лингвистични хипотези. Малко хора са чували за забравената империя Митани.

Цилиндричен печат, изработен в Митани. Wikimedia Commons
Цилиндричен печат, изработен в Митани. Wikimedia Commons

Възходът на Митани

Смята се, че възходът на Митани започва, когато започва упадъкът на старата Вавилонска империя. Това създало възможност за Митанската империя да разшири границите си. В крайна сметка не се знае много за ранното съществуване на империята. Това е, защото голяма част от културното и писмено наследство е разрушено от асирийците. Все пак, благодарение на кореспонденцията със съседните държави можем да разберем имената на ранните владетели на Митани.

Конфликти с Египет

В края на XVI век пр. н. е. при управлението на Паратарна, Митани превзела Халеб, който бил важен сирийски град, намиращ се между Средиземно море и река Ефрат. Възходът на Митани привлякъл вниманието на Египет и главно на Тутмос III, който също проявявал интерес към тази територия. Най-вероятно през 1457 г. пр. н. е. Митанската империя участвала в битката при Мегидо, била на страната на Кадешкото кралство, но съюзниците били съкрушени от египетските войски, водени от Тутмос III.

Битката при Мегидо. Historiarex
Битката при Мегидо. Historiarex

Победата на Тутмос при Мегидо, му позволила да нападне западните територии на Митани. Но в крайна сметка Египет не постигнал много от тези набези, а и територията на Митани продължавала да се разширява на изток.

Амарнските писма

В средата на XIV век пр. н. е. Митани била на върха на възхода си и вече поддържала приятелски отношения с Египет. Топлите им взаимоотношения се виждат в едно от т. нар. Амарнски писма, изпратени от краля на Митани до египетския фараон.

Писмо от краля на Митани до египетския фараон. Wikimedia Commons
Писмо от краля на Митани до египетския фараон. Wikimedia Commons

В писмото се казва, че кралят на Митани дава за жена дъщеря си Тадухепа на Аменхотеп III. След смъртта на Аменхотеп III, Тадухепа се омъжва за сина му Аменхотеп IV, който е по известен като Ехнатон. Съществуват спекулации че Тадухепа и Нефертити са един и същи човек.

Краят на империята

Въпреки добрите отношения, които поддържали двете империи, скоро съюзът им щял да се разпадне. В Митани имало сериозни политически междуособици, а претендентът за трона на законния крал бил подкрепян от Хетското царство. Законният крал получил подкрепата на Египет и така запазил трона си.

Но Египет започнал да осъзнава мощта на Хетското царство и оттеглил подкрепата си към Митани. Това позволило на хетския цар да нападне спокойно държавата, а законният крал бил убит от собствения си син. Хетите поставили васален крал, който управлявал до края на съществуването на Митани, дело на асирийците.

Ancient Origins