Загадъчни геоглифи до древно селище в Перу

© Justin Jennings

Десетки геоглифи (кръгове на земята), част от които са образували мрежа, са открити до древния перуански град Куилкапампа (Quilcapampa). Експертите са на мнение, че кръговете са имали символично значение.

Новите обекти са нанесени на карта с помощта на снимки от спътници и дронове. Най-малките от геоглифите се виждат добре от земята, докато големите може да се различат само отгоре.

Много от геоглифите се състоят от един пръстен, но има и по-сложни модели. Например археолозите са се натъкнали на гигантска рисунка от шест концентрични окръжности, които напомнят водовъртеж, пише Live Science. Други от геоглифите са създадени от натрупани камъни.

© Justin Jennings
© Justin Jennings

Размерът на рисунките варира между 2 и 4 метра, а най-големият може да заеме две баскетболни игрища. Както разказват специалистите, повечето рисунки са били създадени „чрез отстраняване на повърхностните камъни и освобождаване на пясъчната почва под тях“.

Археолозите датират геоглифите между 1050 и 1400 г., когато Куилкапампа е бил важен търговски център. За съществуването му свидетелстват не само геоглифите, но и петроглифи – примери за скално изкуство, гравирани на скали близо до селището.

Геоглифите са гигантски рисунки върху земята, които се срещат по целия свят. Най-известните са разположени на платото Наска – там са открити хиляди рисунки, от реални и въображаеми същества до геометрични фигури.

Защо на древните са им били необходими подобни кръгове, и до днес остава загадка. Повечето от откриваните геоглифи са разположени близо до търговски пътища, съществували преди хиляди години. Вероятно кръговете са символизирали нещо важно за движението както на хора, така и на стоки по тези пътища.