Тайните на Кораловия замък

Leedskalnin.com

Посетителите на Кораловия замък могат да видят фантастична градина от дялани коралови блокове, всеки един от тях тежащ десетки тонове.

Загадката на тази необичайна конструкция не е в самия материал, а как са обработени и подредени тези „камъни”.

Това чудо на инженерното изкуство е било създадено от Едуард Лийдскалнин без ничия помощ. Той сам е оформил, преместил и разположил всички каменни блокове, без употреба на съвременно оборудване.

Г-н Лийдскалнин е ползвал само ръчни инструменти, които бил закупил в местната автоморга. Всички елементи са изрязани с голяма точност и помежду си са свързвани без строителен разтвор.

Авторът на този причудлив замък е роден в Латвия (бивш СССР) на 10 август 1887 година. Той бил скромен човек, дребен на ръст, около 152 см височина и тегло 45 кг.

Въпреки това е успял да оформи повече от 1100 тона коралов варовик, а отделните блокове се налагало да пренася на разстояние 16 км, преди да може да ги постави на местата им, ползвайки само стар трактор с прицеп и груба дървена тринога.

Обикновено работел нощем, от полунощ до 6:00 сутринта. Според документалния филм „Тайните на Кораловия замък” (Mystery at Coral Castle), всеки път, когато някой проявял любопитство какво прави, Едуард се качвал на импровизирана наблюдателна кула и се провиквал към натрапниците: „Когато си тръгнете, тогава ще продължа своята работа!”

Хората забелязвали само, че отделните варовикови образувания се придвижвали по шосето, но никой не е виждал как Лийдскалнин премествал, повдигал или разполагал на място някой от блоковете.

Единствените свидетели се явяват две деца, които били видели как той „премествал” огромните късове като въздушни балони.

Този тайнствен човек бил известен също и със своите обширни познания по теория на магнетизма. Самите стени, съгласно данните от музея Кораловия замък, тежат около 5 тона, и всяка секция е висока 2,4 м, широка 1,2 м и с дебелина 0,9 м.

Най-големият детайл в замъка, тежащ приблизително 30 тона, е два пъти по-голям от всеки камък, използван при построяването на Хеопсовата пирамида.

Още една особена загадка е 9-тонната люлееща се врата на замъка, която се премества от приложеното усилие на малко дете.

Извисяваща се грамада, тежаща 28 тона е друга любопитна особеност, както и изрязаните от камък полумесеци, разположени на върха на стените замъка на височина 6 метра.

Историята, вдъхновила построяването на Кораловия замък, е любовен роман. 26 годишният Лийдскалнин бил сгоден за местно момиче, което го зарязало само ден преди сватбата. Едуард се заклел, че ще създаде това съоръжение като символ на любовта си към нея.

Камъните Лийдскалнин добивал недалеч от първия си дом в град Флорида. След като градът се разраснал, нарушил неговото уединение в замъка. Едуард Лидскалнин бил принуден да се премести в гр. Хомстед, на 25 мили от Маями.

В продължение на три години той пренесъл всичките си коралови фигури. Този човек започнал своя проект в началото на 1923 г. и го завършил 1951. В продължение на 30 години, до неговата смърт през декември 1951 г., той искал от посетителите по 10 цента за вход.

Източник