2000-годишна обществена пералня в Помпей е отворена отново

обществена пералня в Помпей
Изрисуваните стени на обществената пералня в Помпей. D’Auria

През 79 г. Помпей е засипан от вулканична пепел, която го предпазвала почти 2000 години. Сега, експерти са реставрирали и отворили отново няколко сгради, включително и обществена пералня, в която хората прали дрехите си в урина.

Стените на сградите са изрисувани с фрески, а по подовите мозайки може да се видят птици, вази за цветя и различни сцени, включващи хора. Някои от сградите са частично разрушени от бомбардировките през Втората световна война.

Реставрацията на постройките е струвала 105 млн. евро. Европейският съюз е вложил огромна сума за реставрирането на Помпей, но истината е, че голяма част от средствата са погубени заради бюрокрация и неправилно управление на финансите. ООН отправила предупреждение към италианското правителство, че ще изкара Помпей от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, ако средствата не бъдат усвоени в срок и по предназначение и сега благодарение на археолога Масимо Осанна (Massimo Osanna) работата върви с много по-бързи темпове.

Големият театър в Помпей. Wikimedia Commons
Големият театър в Помпей. Wikimedia Commons

Обществената пералня е на около 2000 години. Освен огромни помещения за пране, имало и каменни легени за боядисване на дрехи, както и преса за гладене. Хората събирали урина от обществените тоалетни и я използвали за чистене на упорити петна. Жителите на Помпей изсушавали дрехите си, като ги поставяли на слънце на покрива на обществената пералня.

Помпей бил процъфтяващ град още през VI век пр. н. е., но през 79 г. сл. н. е. изригва вулканът Везувий и градът е засипан от пепел. Първоначално е преоткрит през XVI век, но бил изследван обстойно чак през XVIII век.

Фреска, изобразяваща сексуален акт, открита на стена в древния град. Wikimedia Commons
Фреска, изобразяваща сексуален акт, открита на стена в древния град. Wikimedia Commons

Първите археолози били слисани от сексуалните фрески, които намерили по стените, и затова бързо ги покрили. Но те били открити наново почти два века по-късно. А целият град бил в прекрасно състояние – във фурните още имало хлябове, по лицата на хората все още се виждали изненадата и страха, които изпитали, а някои даже яли точно в този момент. Откриването на града означавало, че археолозите имали възможността да разберат точно как са живели древните римляни в Помпей – храната, която са консумирали, работата, която вършели и къщите, които обитавали.

Ancient Origins