Некромантеон: пътешествие в царството на мъртвите

Claudia Schulte/Flickr
Claudia Schulte/Flickr

Некромантеон, или „Оракулът на смъртта“ е древногръцки храм на няколко нива, в който молещите се с помощта на специална акустика, преминаване през подземния лабиринт и халюциногени можели да общуват с душите на мъртвите.

Той бил построен над мрачна пещера с множество заплетени коридори. Древните гърци смятали, че тази пещера води към мястото на сливане на реките от царството на Хадес, затова храмът бил основен център на некромантията.

Гръцкият археолог Сотириос Дакарис е открил голямо количество зърна по време на разкопки на територията на храма през 50-60-те години на миналия век. Тези зърна в суров вид притежават халюциногенни свойства и могат да предизвикват главозамайване.

Църквата "Йоан Предтеча", построена върху руините на Некромантеон. Public Domain
Църквата „Йоан Предтеча“, построена върху руините на Некромантеон.
Public Domain

Подобни ефекти предизвикват и семената от лупина, които също били открити при разкопките.

Некромантион представлява криволичещ подземен лабиринт и е построен с използването на съвременни знания за акустиката. Звуковите ефекти допринасяли за общуването с мъртвите.

Public Domain
Public Domain

Пребиваването в подземния лабиринт в пълна тъмнина вероятно напълно е дезориентирало вярващите и те са губели чувство за реалност, отбелязва Джесика Дойл от Университетския колеж на Дъблин в анонс към своята статия „Във влажните зали на Хадес: сензорни манипулации в Некроматеон на Ахерон“ (To the dank halls of Hades’: Sensory Manipulation at the Nekromanteion of Acheron).

Централната зала на храма. Public Domain
Централната зала на храма. Public Domain

Д-р Енрико Матиевич, пенсиониран професор по физика от Федералния университет на Рио де Жанейро (UFRJ), изучава митовете за подземното царство на Хадес.

Зловещите подземни тунели. Schulte/Flickr
Зловещите подземни тунели. Schulte/Flickr

„След дълго пребиваване в тъмнина магическите обреди, молитви, заклинания и ходене по тайнствените зали поклонниците са достигали умствено и психическо състояние, което ги въвеждало в контакт с починалите“, пише той за Некромантеон в своята статия „Кадмус убива Змията“.