5 неверни мита за амазонките

амазонките

Кои са били легендарните страховити жени воини, описвани в древна Гърция, Египет и Китай? Заслужават ли възхищение, или истината за амазонките е далеч по-тривиална, отколкото смятаме? Вижте някои неверни митове свързани с тези легендарни жени.

  1. Амазонките отрязвали едната си гърда, за да стрелят по-добре

queenpenthesilea

Този мит се е появил преди около 2500 години. Разбира се, това не е истина. През 490 г. пр. н. е. патриотично настроен гръцки историк се опитал да придаде гръцко значение на чуждата дума „амазонка“. На него му звучало като дума с корен „мазон“ и представка „а“. В този случай „мазон“ означавало гърда, а „а“ – без. И така се родил митът, че амазонките отрязвали едната си гърда, за да изпъват лъка по-добре. Трябва да споменем, че в изкуството на Римската империя и Гърция всички амазонки са изобразени с по две гърди.

  1. Амазонките мразели мъже

amazonsandgreeks

Друг дългогодишен мит е, че амазонките мразели противоположния пол. Войнствените жени са обвинявани, че пленяват мъже и кастрират малки момчета. Смята се, че митът произлиза от това, че гърците не се държали добре със своите жени и по тази логика силните амазонки се държали с мъжете като с по-слаб пол.

Но в гръцката поезия има много случаи на любов между амазонки и мъже. Някои поети даже наричат жените воини „любовници на мъжете“. Всъщност историите за любовната страна на амазонките са толкова, колкото са и историите за войнствената им страна.

  1. Амазонките не ставали майки, защото постоянно водели войни

amazonwomenwarriors

Този мит е доказано неверен, защото в миналото са откривани гробове на жени конници, а до тях не какво да е, а бебета и малки деца. Вероятно точно тези номадски войнствени жени са вдъхновили древните гърци да създадат легендите за амазонки преди 2500 години.

  1. Легенди за амазонките идват само от древна Гърция

amazonwarriors2

Обикновено асоциираме амазонките с фантазията на древните гърци, но същите тези жени воини съществували и в централна Азия, където повлияли на скитите и други съседни култури. Истината е, че можем да открием истории за жени, подобни на амазонките, в древната литература на Египет, Персия, кавказките и централноазиатските племена, Индия и Китай. Дори и легендарното момиче боец Мулан има подобен номадски произход.

  1. Амазонките не са съществували наистина

amazonwarriors3

Според древногръцките сведения амазонките били варварски племена, яздещи коне и стрелящи с лъкове. Те се разпростирали на доста обширна територия – от Черно море чак до Монголия. Не много отдавна са открити повече от 300 древни гробове на евразийски жени, които доказват, че амазонките не са само плод на въображението на древните народи.

Когато гърците започнали да търгуват със скитите, описанията на оръжията, дрехите и начина на живот на номадските жени воини станали значително по-реалистични.

Из книгата „Амазонките: Живот и легенди за жените воини в древния свят“ (The Amazons: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World) на преподавателката по история в Станфордския университет Адриене Мейър (Adrienne Mayor).