5000-годишна карта върху камък

© Skalk

Студенти по археология са открили на датския остров Борнхолм камък, който според специалистите може да представлява карта от епохата на неолита.

Находката е от това лято и е направена по време на разкопки на светилището Васагорд в южната част на острова. Възрастта на предмета се оценява на 2700–2900 г. пр.н.е., съобщава The Local.

Според изследователите върху камъка са изобразени разположени наблизо ниви. Камъкът е имал дължина около 5 сантиметра.

„Нарезите върху камъка не са случайни драскотини – казва д-р Флеминг Кол. – Някои от елементите обозначават зърно, други – растения с листа.“ Тези участъци са обозначавали ниви, готови за посев. Други елементи върху камъка са интерпретирани като изображения на огради, дървета и пътеки.

По думите на д-р Кол наскални рисунки, подобни на карти, са откривани по-рано в Италия, но това е първата находка от подобен род на територията на Скандинавия.

При предишни разкопки във Васагорд са открити други камъни, вероятно изобразяващи Слънцето и неговите лъчи. Тези предмети може да са използвани при извършването на ритуали. Подобно на тези камъни и откритият сега е бил разполовен на две части.