Скритите тунели на Мексико

Съществуването на подземни тунели в старинния мексикански град Пуебла дълго време е смятано за измислица – една от градските легенди. Но наскоро местните власти са потвърдили, че подземните лабиринти наистина съществуват.

Историята ни отнася в далечната 1531 г. – годината на основаването на Пуебла. Подземният тунел се простира на 10 километра дължина. Той преминава точно под историческия център на града.

El Universal пише, че тунелът има височина 7 метра и ширина 3 метра. Открит е при провеждане на комунални работи в центъра на града. Открити са четири входа в земята.

Тунелите в Пуебла, МексикоСлед отстраняването на тонове кал и тиня работниците разчистили няколко подземни тунела, протягащи се от Форт Лорето до Форт Гуадалупе, а също от форт Лорето до Сан Хосе, разположен в центъра на града. Третата линия тунели преминава от Форт Гуадалупа до църквата Лос Ремедиос, където през 1862 г. жителите на Пуебла защитавали града от нахлуването на френската армия.

„В местния фолклор и легендите се споменава за тунели под Пуебла, но никой не знаеше къде минават те. Никой никога не ги беше виждал“, казва Серхио Вергара Бермеджо от Центъра за културно и историческо наследство на Пуебла.

Според първоначалното изследване подземният лабиринт е построен преди 300–500 години. „Той влиза в архитектурата на града. Църквите са комуникирали чрез тайни улички, тръгващи от основните манастири. От Санто Доминго, Сан Агустин, Ла Мерсед до Сан Хавиер“, разказва Серхио Вергара Бермеджо.

Тунелите в Пуебла, МексикоМexico News Network пише, че тунелите са използвани през 1862 година, по време на битката при Пуебла. Тогава мексиканците се сражавали с колонизаторите французи, чиято армия превъзхождала зле обучените мексиканци почти 1,5 пъти. Независимо от това жителите на Пуебла отстояли своята независимост.

Основан през 1531 г., град Пуебла е един от най-старите градове на Мексико, един от петте главни града от времената на испанската колонизация. Благодарение на богатата история и впечатляващото архитектурно наследство, през 1987 година Пуебла е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„През XVII век Пуебла е била наводнена и половината от града е бил покрит с тиня. Градът, по който ние ходим, е построен отново през XVIII и XIX в. В основата му са ценностите, за опазването на които ние отговаряме“, казва Бермеджо.

Кметът на Пуебла Тони Гали е заделил около $295 000 за възстановяването на тунелите. В плановете е подземията да станат туристическа атракция. Пътешествениците ще могат да се запознаят по-дълбоко с историята и легендите на древния град. Засега точното разположение на подземията се пази в тайна.