Ацтеките са дошли от Индия?

Ацтеките са част от науатълговорящите групи в централно Мексико и голяма част от тяхната митология е подобна на останалите мезоамерикански култури. Учудващото е, че ацтеките са споменати в древноиндийския епос Махабхарата, където са наречени сарпа и биват спасени от ужасна гибел от мъдрец на име Астика.

Историята започва така: епическият герой Бали дарил земята си на човек на име Ваман. След това Бали отишъл в южна Америка и основал селище. Неговите последователи също се нанесли там и с увеличаването на населението били създадени нови градове като Сутала, Атала и Талатала. Хората, живеещи в тези колонии, са наречени „талаталак“, а оттам идва и името толтеки. Тези толтеки все още живеят в Мексико и южна Америка.

Тези три града били управлявани от Бали, който бил наричан „Трибхуанак“ (строител на три града). Приликата с Тиуанако в южна Америка е доста явна. Общият брой на новите колонии бил седем и затова те били наричани „наватала“, чиято изменена форма Науатъл се е запазила и до днес в южна Америка.

В Махабхарата голяма част от расата сарпа (змия) е изклана в Индия по времето на Джанамеджая, който управлявал през 3100 г. пр. н. е. Това масово избиване е било отмъщение за смъртта на Парикшит (бащата на Джанамеджая), причинена от сарпа на име Такшака.

Хората сарпа били спасени от мъдрец на име Астика. След като  населили южна Америка, почувствали Астика като баща на тяхната раса и започнали да се наричат „астек“ („от Астика“).

aztec_tenochtitlan

Според ацтекската митология хората били насочвани от бог Хуитцилопочтли, което означава „колибри от юга“. На остров в езерото Тескоко хората видели орел, държащ в ноктите си гърмяща змия. Тази гледка сбъднала пророчество, което гласяло, че сарпа трябва да създадат своя нов дом на това място. Ацтеките построили Теночтитлан, който се превърнал в религиозен, културен и административен център на цялата бъдеща империя.

Хората науа в южна Америка боготворели змии. Името „науа“ изглежда като опростена форма на Нахуша – крал на Индия от династията Куру. „Нахуша бил прокълнат да се превърне в змия. Той останал на земята като змия, докато не дошли Пандавас и не го освободили от това състояние“. Тук не се има предвид истинска змия, а неподвижно състояние, вероятно предизвикано от липсата на крайници. Наследниците или последователи на Нахуша може би са пристигнали в южна Америка и са разпространили почитането на змиите като божества.