Авиацията в древността

авиацията
bibliotecapleyades.net

Леонардо да Винчи е бил напълно наясно, че човечеството е способно да лети в небесата… но човешкото желание за полет е много по-старо от няколкостотин години.

Едно от най-ранните исторически сведения за полети се намира във вавилонските закони Халката. Там пише: „Да се управлява летяща машина е огромна привилегия. Знанието за летене е много старо, подарък от боговете, предназначен за спасяване на животи.“

flying

Дедал и Икар

Дедал бил умел архитект и дизайнер на Критския лабиринт. Пасаж от Метаморфози гласи: „Кралят може да е блокирал пътя ми по земя и вода, но разбира се, небето е свободно и точно оттам ще минем… С тези думи той насочил ума си към неизучавани досега науки и променил законите на природата.“

В крайна сметка построил летателни апарати – един за него и един за сина му Икар. Дедал дал инструкции на сина си да не се издига прекалено близо до слънцето, но Икар не послушал и восъкът, използван за слепването на крилете, се разтопил. Икар бил погълнат от моретата и не бил видян повече.

Дори и легендата да не е базирана на реална случка, става ясно, че хората по това време вече са имали идеята за летене в небесата.

Летателни апарати в санскритските текстове

 

Колумбийските самолети

Смята се, че възрастта им е поне хиляда години. Тези предмети определено имат прилика с модерните самолети, а дължината им е само пет сантиметра, което говори за голяма прецизност в изработката.

flying5

Освен явната прилика със самолет, около древния предмет има още няколко интересни факта. Най-видният от тях е задната перка, която не се среща в природата, а само в човешката представа за аеродинамика. Също така изглежда, че има кабина, а приликата с модерен самолет се допълва от интересен символ на опашката, който наподобява втората буква от еврейската азбука – бет.

„Птицата“ от Сакара

image006

 

Открита е в гробница близо до Сакара, Египет. Смята се, че е на поне 2200 години и се намира в Античния музей в Кайро. „Птицата“ и още 14 подобни предмета имат перка на опашката (отново трябва да кажем, че това не се среща в природата). Вероятно тези предмети са резултат от продължителни експерименти в сферата на аеродинамиката.

Барелеф на вертолет в древен египетски храм

Китайската митология

Легенда разказва, че през 1766 г. пр. н. е. император Чънг Танг успял да лети с някаква машина. След това я разрушил, защото не искал никой друг да разбере тайната на летенето.

През III век пр. н. е.  китайският поет Чу Юн твърди, че е направил подробен въздушен обход над пустинята Гоби, като подчертал устойчивостта на летателния си апарат срещу ветрове и бури.

Ancient Wisdom