Австралийски Стоунхендж е два пъти по-древен от британския

Department of Indigenous Studies, Macquarie University

Геолози са установили възрастта на австралийски аналог на Стоунхендж, която е около десет хиляди години – два пъти повече от британския монумент, съобщават The Guardian и Lenta.ru.

В непосредствена близост до паметника са открити артефакти от стоянка на древни хора. Селскостопанската дейност на хората на тази територия е започнала преди около 12 000 години.

Вероятно австралийският паметник, както отбелязват експертите, представлява най-древната съхранена каменна обсерватория на планетата. Нейната геометрия позволява да се определят датите на равноденствията, както и дните на лятното и зимното слънцестоене.

Австралийският паметник представлява няколко базалтови камъка, формиращи кръг. Височината на камъните от монумента достига около метър. Съоръжението е разположено на мястото на стоянка на аборигени, на 45 километра западно от Мелбърн.

Паметникът Стоунхендж, разположен в британския Уилтшър, е построен преди четири-пет хиляди години. Най-големите му камъни тежат 30-40 тона. Окончателното предназначение на монумента не е известно и до днес.

Според последни твърдения на британски археолози прочутият Стоунхендж няма никакво отношение нито към извънземни, нито към обсерватории на „умни“ древни хора, нито към каквито и да било други екзотични хипотези. Всъщност паметникът бил построен, за да укрепи съюза между воюващите британски племена на изток и запад, които решили да прекратят междуособиците.