Безславният край на минойците

минойците

По време на бронзовата ера, още преди да се появи класическата гръцка култура, на европейския континент живели минойците, смятани за първата голяма цивилизация. Името им идва от крал Минос, а самата цивилизация била родина на изтънчени артисти и интелигентни инженери.

Изследванията показват, че минойците са били меркантилни хора, занимаващи се най-вече с търговия по море. Доминирали над Средиземно море и гръцките острови, а успели да разширят империята си чак до Черно море. Те са и първите хора в Европа, за които се знае, че са притежавали писмен език – Линеар А. Също така, те първи започнали да павират улиците си.

Известният Фестски диск. Wikipedia
Известният Фестски диск. Wikipedia

Люлката на тази цивилизация е средиземноморския остров Крит. От археологическите находки става ясно, че Крит и близките острови са били населени преди повече от 9 хилядолетия. Началото на минойската цивилизация е маркирано с откриване на първите ръчно направени глинени съдове, които датират от петото хилядолетие пр. н. е. На остров крит имало 90 града, най-важният от които бил Кносос.

Краят на процъфтяващата цивилизация дошъл през XV век пр. н.е., като повечето минойски замъци и вили в покрайнините били разрушени. Не можем да бъдем сигурни точно каква е причината за внезапното пропадане на цивилизацията, но най-вероятно е комбинация между набези от други държави и изригването на вулкана Тера.

В началото на XX век се е смятало, че минойската цивилизация е била погубена от вулкана Тера, но по-късно били открити глинени плочи, които свидетелстват, че цивилизацията е продължила съществуването си поне още 50 години.

Рисунка на минойски палат.
Рисунка на минойски палат.

Теорията на д-р Флойд Маккой

Д-р Флойд Маккой (Floyd McCoy) е вулканолог в Хавайския университет. Той отдавна се опитва да разгадае тайните на минойците и най-вече как са изчезнали от лицето на земята. Маккой е убеден, че в резултат на изригването на вулкана се е получило огромно цунами, което опустошило северния бряг на остров Крит. Но за такова нещо много трудно може да се открият доказателства.

Все пак, през 1997 г. британският геолог д-р Дейл Домини (Dale Dominey) от Кингстънския университет открил потвърждение на тази теория. Изкопал дупка във вътрешността на острова и взел пръстта за анализ. Открил малка фосилизирана мида, която живее само на големи дълбочини. Според него това със сигурност е доказателство, че в един момент островът е бил залят от гигантска вълна.

Според теорията на Маккой силното изригване на вулкана е изхвърлило във въздуха огромни количества серен диоксид. Те са изменили климата в околността, като намалили температурите с поне 1-2 градуса. Понижаването на летните температури довело до няколко поредни провалени реколти. А приливната вълна разрушила крайбрежните градове и лодките на минойците.

В резултат на тези природни бедствия минойците започнали да виждат света по различен начин. Спрели да се подчиняват на кралете в палатите. Това било и началото на 50-годишен упадък на минойската цивилизация, която не била в позиция да се защитава, когато гърците нападнали и превзели острова.

Historic Mysteries