Числата – щастливи и съдбоносни

Едни ги смятат за закономерност, други – за случайно съвпадение. Но едва ли някой с увереност ще каже, че няма такова нещо и не може да има. В живота на всеки от нас съществуват повтарящи се цифри – в датата на раждане, номера на колата или телефона, документи, дни и месеци със значими събития.

За подобни цифри казват, че носят късмет или напротив – не допринасят за него. Има числа, които повечето хора смятат за щастливи (например 7) или неблагоприятни (например 13). Защо отделни числа се смятат за особено съдбоносни?

С изучаването на връзките между числата и различни предмети или събития се занимава нумерологията. Нейните основни положения съхранени и до наши дни, са били разработени през VI в. пр.н.е. от древногръцкия философ и математик Питагор.

Питагор обединил разкъсаните учения за цифрите и измислил главния принцип на нумерологията – свеждането на многозначни (състоящи се от няколко цифри) числа до еднозначни (състоящи се от една цифра).

За тази цел е необходимо да се съберат отделните цифри на дадено число и ако сумата е 10 или повече, се събират и тези цифри, продължавайки процеса дотогава, докато не се получи число от 1 до 9.

Зад всяко число има определени свойства и характеристики: 1 – вътрешна енергия и целеустременост, 2 – миролюбие и сигурност, 3 – движение и решителност, 4 – търпение и организираност, 5 – влиятелност и лидерски качества, 6 –ред и отговорност, 7 – независимост и творчество, 8 – променливост и нестабилност, 9 – самоотверженост и сила.

Черният петък на 2001 година

Нумерологичната теория на Питагор говори и за свойствата на други числа. Например двуцифрените прости числа, които се делят само на себе си и на единица, например 11, 13, 17, 19, 23 и т.н., притежават определено негативно влияние.

Питагор е отбелязвал, че ако дузината символизира завършеност и хармония, то числото 13 се отнася към сферата на объркването и безпорядъка.

Негативното възприятие на числото 13 има и религиозни мотиви – на Тайната вечеря присъствали 13 души, като за 13-и се смята Юда, предателя на Христос. В Средновековието в Европа е съществувало поверие, че ако на трапезата се съберат 13 души, то първият, който стане от масата, ще умре през годината.

В някои страни при номерирането на сградите, етажите, апартаментите това число се пропуска. Британските изследователи са изчислили, че в 13-ия ден от месеца рязко се увеличава броят на нещастните случаи. Космическият кораб „Аполо 13“ е извършил единственият неуспешен полет на Луната. За щастие астронавтите остават живи и се връщат на Земята.

С особено лоша слава се ползват петъците, падащи се на 13-а дата или на 26-о (два пъти по 13) число. Те дори се наричат черни.

Един от тях се паднал на 26 януари 2001 година. В Новосибирск поради неизправност на уредите каца извънредно самолет Ту-154, летящ от Кемерово за Москва. Само благодарение на майсторството на пилотите не загива никой. В същото време от Нова Зеландия губи управление и се разбива частен самолет, а в Черно море край нос Сарич потъва украинският кораб „Паметта на Меркурий“. В центъра на Севастопол поради взрив на газ пропан-бутан се срутва жилищна къща. Но най-голямата трагедия на този ден се случва в Индия и Пакистан – голямо земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер отнема живота на повече от 100 000 души.

Заедно с това, съгласно нумерологичната традиция, числото 13 дарява творчески потенциал и развитие на интуицията. В много азиатски страни това е позитивно число. Известният шахматист Гари Каспаров е роден на 13 април и е смятал това число за щастливо – и в резултат е станал 13-ият световен шампион.

Числото на дявола

В последно време, от около средата на 60-те години на ХХ век, трагични свойства са започнати да се приписват на числото 23 (да не забравяме, че то, също като 13, е просто).

Изследователи са анализирали много факти и са изяснили, че с числото 23 са свързани огромно количество трагични събития. Юлий Цезар преди смъртта си получил 23 рани. Римската империя паднала на 23 август 476 година. На 23 януари 1556 г. мощно земетресение в Китай отнема до масови човешки жертви. На 23 май 1618 г. е положено началото на Тридесетгодишната война.

По-близки до наше време събития потвърждават тази тенденция. На 23 ноември 1962 година във Франция при кацане се разбива самолет на унгарските авиолинии, загиват повече от 20 души.

На 23 юни 1985 година е извършен най-големият въздушен терористичен акт – на борда на компанията „Ер Индия“ се взривява бомба, загиват 330 души.

На 23 ноември 1994 и 2007 г. се случват две самолетни катастрофи – разбива се самолет на „Аерофлот“ Airbus A310 край Междуреченск и самолет Ил-76 в Могадишо.

На потъналата подводница „Курск“, в отсека, където се случил взривът, се намирали 23-ма души.

Математиците посочват, че дробта 2/3=0,666 – тоест числото на дявола. Може би негативните свойства на това число не са съвсем случайни.

Трагичното число 11

Още едно съдбоносно число (и отново просто) е 11. Да си спомним, че именно на 11 септември 2001 година в Ню Йорке извършен най-мащабният терористичен акт в историята. Всичко случило се през този ден здраво е свързано с числото 11.

В названието на града Ню Йорк (New York City) има 11 букви. Името не терориста, който се смята, че е планирал терористичния акт – Ramsin Yuseb – също се състои от 11 букви. Ню Йорк е 11-ият щат на САЩ. В първия самолет, който се врязва в кулата, е имало 92-ма пътници: 9+2=11. Във втория самолет са летели 65 пътници: 6+5=11. 11 септември е 254-тят ден на годината (2+5+4=11).

На 3 ноември 2004 година (3.11.2004) се случва терористичният акт в Мадрид (3+1+1+2+0+0+4=11). Този терористичен акт се случва 911 (9+1+1=11) дни след взрива на кулите близнаци.

Мистика ли е това, или случайност? Преценете сами.

Числото на поетите

За мнозина не е тайна, че числото 37 се явява съдбоносно за поетите, много от които са починали на 37-ата година от живота си или веднага след навършването на тази възраст: Робърт Бърнс, Джордж Байрон, Александър Пушкин, Владимир Маяковски, Даниил Хармс…

Но сред загиналите на 37 години има не само поети. Великите художници Рафаело Санцио, Ван Гог и Тулуз-Лотрек също са си отишли от живота, доживявайки едва тези години.

Психолозите говорят за криза на средната възраст, която творческите хора преживяват особено остро – и за някои от тях този период наистина може да стане трагичен.

Но редица случаи на смърт на талантливи хора едва ли може да се обяснят с неумението на деликатните им емоции да се справят с битието – мнозина от тях са си отишли от живота не по своя вина. Да отбележим, че числото 37 също е просто.

Цифри на късмет и богатство

Цифрата 7 – напротив, от древни времена е свързана с късмет и успех. Питагор я е наричал най-правилната и твърдял, че тези, в чиито имена има 7 букви, притежават необикновени способности.

Обществено допитване в Англия, Белгия и други страни е показало, че повечето хора смятат числото 7 за щастливо.

Но във финансовите дела, това число се смята за символ на загубата, а суми от 70, 700, 7000 не бива да се съхраняват, да се вземат назаем или да се дават, той като носят бедност.

Специалистите по нумерология твърдят, че в зависимост от датата на раждане всеки човек има и парично число, което определя успехите му във финансовите дела. На числото 1 съответстват тези, които са родени на 1, 10, 19, 28-о число; на 2 – 2, 11, 20, 29-о число; на 3 – 3, 12, 21, 30-о число; на 4 – 4, 13, 22, 31-во число; на 5 – 5, 14, 23-то число; на 6 – 6, 15, 24-то число; на 7 – 7, 16, 25-о число; на 8 – 8, 17, 26-о число; на 9 – родените на 9, 18, 27-о число.

Най-добри за увеличение на доходите се явяват парични числа 3 (за тези, които не се страхуват да рискуват), 6 (най-доброто за натрупване) и 8 (числото на разкоша).

За притежателите на другите парични числа се препоръчва да използват няколко прости правила. Ако правите вложения или заделяте пари, то оперирайте само със суми, които започват с вашето число. И всички големи покупки също нека стават с такива суми (например, ако паричното ви число е 7, използвайте суми, започващи с 6 или 8).

Съвременните психолози са разработили много ефективен метод за повдигане на настроението. Същината му е в това, че човек свързва радостните събития с цифри, които са ги съпровождали – дата, време, номер на къща или рейс и т.н.

Тоест на това събитие се приписва някакъв числов код. И впоследствие, когато се срещне с тези цифри или си спомня за тях, човек пребивава в състояние на радост или душевен комфорт.