Човечеството е използвало огъня преди цели 600 000 години

човечеството

Историята бива пренаписана отново благодарение на разкопки в Китай, където изследователи открили доказателства за използване на огън преди 600 000 години.

Китайските археолози твърдят, че Пекинският човек, който е един от най-ранните предшественици на модерния човек, използвал огън за отопление и готвене доста по-рано, отколкото се смяташе досега. Учените стигнали до това заключение, след като анализирали заградени с камъни огнища, които са открити миналата година в археологическа местност в предградията на Пекин.

Гао Синг от института по палеонтология и палеоантропология към Китайската академия на науките съобщава, че той и екипът му провеждали археологическите разкопки в продължение на три години. Изследванията им показали, че варовиковите камъни са били обгорени в доста далечното минало.

Пекинският човек е идентифициран като един от предшествениците на модерния човек през 1927 г. на базата само на един зъб. В следващите години при разкопки били открити и няколко черепа, мандибули и лицеви кости от поне 40 различни души.

„Някои от животинските кости са били напълно овъглени. Спокойно може да кажем, че това е резултат от умишлено изгаряне“, казва Гао Сиан. „Доказателствата са доста убедителни. Това означава, че Пекинският човек не само е можел да пали, но и да контролира огъня.“

Някои изследователи смятат, че древните хора са се запознали с огъня и го използвали за различни дейности преди повече от един милион години. Според други все още не сме способни да дадем точна начална дата за използването на огъня. По-рано миналата година изследователи открили в Израел следи от употреба на огън преди 300 000 години. Резултатите от разкопките в Китай показват, че нашите предци познавали и използвали природната стихия преди повече от 600 000 години.

Невероятното откритие ще предостави много ценна информация относно еволюцията на човек, но повдига и един въпрос – дали нашите предшественици са знаели как да контролират огъня още по-рано и ако да, колко?

China.org.cn