Древен тюркоазен череп се оказа не съвсем истински

тюркоазен череп
Тюркоазеният мищекски череп от колекцията на Националния етнографски музей в Лайден. Снимка: volkenkunde.nl

От десетилетия Националният ентрографски музей в Лайден (Холандия) се гордее с един от най-редките артефакти в своята колекция: древен череп, украсен с мозайка от тюркоаз.

Такива черепи са само около двадесет в целия свят. Произходът му е от Мексико, а авторството принадлежи на древните мищеки, един от основните народи на доколумбова Мезоамерика. Времето на създаването му е между XIII и XV век.

Тюркоазената мозайка може би е една от най-значителните мищекски „марки“: маски и черепи, украсени с тюркоаз, са били създавани дори след завоеванието на мищеките от ацтеките през XV век – една подобна мозаечна маска е представена например в Британския музей като резултат от съвместното мищекско-ацтекско творчество.

Холандският Национален етнографски музей е придобил „своя“ череп през 1963 година за сума, еквивалентна на съвременни 19 000 евро. Оттогава черепът е имал статут на древен шедьовър в музея, докато не станало ясно, че прочутият артефакт е менте, пише изданието Art Daily, като се позовава на AFP.

Впрочем, съмненията в достоверността на всички известни тюркоазени черепи са съществували винаги. Няма никакви сведения кой и къде точно ги е открил, всички артефакти са получени от частни лица. Но преди да направят шокиращото изявление, експертите на холандския музей цели четири години изучавали легендарния череп с всички достъпни методи. Изследванията били проведени в рамките на специалната музейна програма „Шедьоври под микроскоп“.

Снимка: volkenkunde.nl
Снимка: volkenkunde.nl

„По данни от радиовъглеродния и изотопния анализ самият череп и тюркоазените пластини са древни, отнасят се към установения времеви период и се съгласуват по място на произход. Но за създването на самата мозайка е използвано лепило, произведено през ХХ век“, става ясно от съобщение на сайта на музея.

Зъбите се оказали фалшиви, добавя холандското издание Trouw: „За череп, престоял под земята с векове, те са се съхранили прекалено добре.“

Първата червена лампичка в пряк и преносен смисъл светнала през 2010 година. Мартин Бергер, реставратор в Етнографския музей, звъннал на свой френски колега и му разказал, че в музея бил предаден подобен череп от частна колекция, но дарителят се съмнявал в неговата достоверност.

Това дало началото на международно научно разследване. През 2012 година двата черепа в съпровод на холандски и френски гардове се отправили в парижка лаборатория. „Скоро разбрахме, че нашият череп също е много „по-съвременен“, отколкото беше прието да се смята“, констатира Мартин Бергер.

Реставраторът подозира, че ментето е било изработено от мексикански зъболекар и жена му през 40-те или 50-те години на миналия век. В същото време мексиканските антики били подложени на мащабен неконтролируем грабеж, а продажбата на редки артефакти, подобни на мищенския череп, била много доходен бизнес.

Съпружеската двойка изкопавала истински черепи, украсявала ги с полускъпоценни камъни – също истински, а познанията на мъжа по стоматология помагали на древния мищек да се сдобие с нови зъби.

Снимка: volkenkunde.nl
Снимка: volkenkunde.nl

На въпроса на журналистите от Trouw, дали е натъжен от неприятното откритие, Бергер отговаря философски: „Не. Черепът ни разказа необичайна история, а това е нещото, с което искат да се занимават музеите: да разказват истории. Тюркоазеният череп остава един от шедьоврите на нашата колекция, просто променихме информацията на пояснителната табела.“

В същото време черепът, по думите на Бергер, е само частично подправен. „Самият череп, както и тюркоазът върху него са истински археологически материал. Само дето не точно мищеките са залепили тюркоаза върху този череп.“

Снимка: volkenkunde.nl
Снимка: volkenkunde.nl

Холандските музейни специалисти са успели да превърнат скандалното откритие в почти трогателна история. Те вече са научени от горчивия опит на други „пропищели“ музеи: най-гръмкият скандал с черепи от Централна Америка се случи сравнително скоро. Прочутите кристални черепи от музеите в Париж, Лондон и Вашингтон – загадъчни артефакти от доколумбовата епоха, на които са посвещавани книги и филми – се оказаха 100-процентово менте. Това беше доказано от научни изследвания, публикувани през 2008 година.

Затова и други два артефакта, изучени в рамките на програмата „Шедьоври под микроскоп“, са преминали проверка за достоверност. Това са ацтекски ръкопис от XVIII век – единственият образец на ацтекска писменост в Холандия, и така нареченият Кодекс на Анют – мищекски ръкопис от XVI век. Съвременните методи на изследване са установили скрити рисунки върху страниците му, които е невъзможно да се видят с невъоръжено око.

 

 

Трите изучени артефакта ще разкажат своята невероятна история на изложба, организирана от Националния етнографски музей в Лайден.