Древен учен описал НЛО

Шън Куо. Wikimedia Commons

Шън Куо е бил известен астроном, математик, геолог, зоолог, дипломат, инженер, изобретател и министър на финансите. Той е живял в Китай в епохата на династията Сун (960–1279 г.). В неговите записки, посветени на различни теми, има фрагмент, който изглежда като описание на неидентифициран летящ обект (НЛО).

Проф. Чжан Лунцяо от факултета за китайски език на Пекинския педагогически институт през 70-те години е открил фрагмент в книгата на Шън Куо „Менси битан“ („Беседите на четките от книгата на сънищата“), където се описват НЛО. Шън се смята за авторитетен източник, защото е внесъл голям принос в развитието на науката в региона.

Проф. Чжан смята, че това може да е доказателство, че космически кораб от друга планета се е приземил в древността до Янджоу в Китай, пише Пол Донг, автор на статии в най-популярните китайски вестници, включително държавния The People’s Daily. Донг станал редактор на „Журнал за изследване на НЛО“, работел с други експерти по тази тема в епохата, когато в Китай е било много популярно всичко, свързано с НЛО (края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век).

В своята книга „Главните загадки на Китай“ Донг дава превод на фрагмента, който проф. Чжан е открил в „Беседите“ на Шън Куо.

„По времето на управлението на император Дзяо (1056-1064 г.) странен обект, ярък като перла, често се появявал над процъфтяващия град Янджоу в провинция Дзянсу… Нееднократно го наблюдавали и жителите до езерото Синкай.

Една нощ човек, живеещ на брега на езерото, видял тази светеща перла. В обекта се отворила врата, от нея се изляла ослепителна светлина като от слънце, след това цялата раковина се разтворила. Тя изглаждала с размер на легло, вътре имало перла с размер на юмрук, осветяваща всичко в сребристобяла светлина. Тази светлина, лееща се отвътре, била толкова силна, че човешкото око изпитвало болка да я гледа.

Зрелището приличало на изгряващо слънце, мълния в небето и горяща гора. След това обектът внезапно започнал да се движи с огромна скорост и се спуснал към езерото, като залязващо слънце.

Поет от Гаою, който често наблюдавал сърповидната перла, съчинил стихотворение за нея, но след няколко години перлата изчезнала.

Тъй като перлата нееднократно се появявала в гр. Фанлян в Янджоу, местните жители, които често я виждали, построили павилион и го нарекли „Павилионът на перлата“. Любопитните хора често идвали тук с лодки в надеждата да видят непредсказуемата перла.“

Това описание е ясно и изчерпателно, затова е слабо вероятно да е било халюцинация, духовно видение или нещо подобно, смята Чжан. Той също отбелязва, че в природата не съществуват светещи същества „с размер на легло“ и толкова ярки, че да те „боли да ги гледаш“.

В същата книга Шън Куо пише за научни наблюдения, които се явяват верни от гледна точка на съвременната наука. Например той е направил първото описание на принципа на работа на магнитния компас, анализирал е фосили, обявил се е срещу теориите, че приливите са свързани със Слънцето, и е установил взаимовръзка с лунните цикли. Шън Куо е издигнал и хипотезата, че Слънцето и Луната имат сферична форма, а не са плоски.