Древна скулптура на „Мислителя“ е открита в Израел

„Мислителя“
© EYECON Productions, Israel Antiquities Authority

Израелски археолози са открили необичаен съд, който се отнася към средата на бронзовия век. Съдът е украсен от странна статуетка, изобразяваща седнал и замислен човек. Той държи в ръката си подобно на прочутия „Мислител“ на Огюст Роден.

Фигурката, открита при разкопки недалече от Тел Авив, е наречена „Прародител на „Мислителя“ на Роден от бронзовия век“. Археолозите са на мнение, че необичайната статуетка е на около 3800 години.

Освен самия съд са открити кинжали, накрайници за стрели, глава на брадва, кости от овце и магарета. „Вероятно всички тези обекти се явяват погребален дар в чест на важен член на древна община“, казва ръководителят на разкопките Гилад Итах (Gilad Itach) от Управлението на антиките на Израел (IAA).

Той отбелязва, че специалистите никога по-рано не са откривали толкова уникални съдове сред погребални вещи.

Създателят на почти 18-сантиметровата глинена статуетка е отделил голямо внимание на детайлите. Човекът седи на върха на кана, а коленете му са сгънати – тоест позата е изразена достатъчно точно.

© Clara Amit
© Clara Amit

Учените смятат, че миниатюрната фигура е била прилепена, след като самият глинен съд е бил завършен. „Гърлото на каната е послужило като основа за формирането на горната част на фигурата, а след това към скулптурата са били добавени ръце, крака и лице – казва Итах. – Но не е ясно кой е създал тази фигура.“

Изследователите са открили и 6000-годишни артефакти, отнасящи се към медния век. Сред тях са хиляди фрагменти от керамични съдове, базалтови инструменти и кости на животни. Археолозите са разкопали и гюм, използван за приготвяне на масло.