Древни гърци изработили Теракотената армия

Теракотената армия
Public Domain

Китайски учени смятат, че първите европейци са проникнали в страната 1500 години преди Марко Поло и вероятно са взели участие в строителството на Теракотената армия, пише The Independent.

Учените стигнали до тези изводи след анализ на археологични и генетични данни, получени при разкопки на територията на гробницата на първия император Цин Шъхуан, обединил Китай в единна държава.

Изследователите са открили множество артефакти с европейски произход, например фигурки на бронзови птици, изработени чрез забравена днес восъчна техника. Анализът на митохондриална ДНК е установил, че европейците са били на територията на Китай при управлението на Цин Шъхуан, оглавил страната към 221 г. пр.н.е.

Най-вероятно това са били древни гърци, които през IV в. пр.н.е. са проникнали на територията на Индия след походите на Александър Македонски.

Public Domain
Public Domain

„Сега ние смятаме, че Теракотената армия, акробатите и бронзовите скулптури, открити на мястото на разкопките, са били създадени по образеца на древногръцките скулптури и предмети на изкуството“, отбелязва археологът Хуан Сючжан.

Теракотената армия представлява комплекс от над 8000 статуи на китайски воини и техните коне в пълен размер. Паметниците са разположени до гробницата на първия император на династията Цин – Цин Шъхуан.