Древните „графити“

графити

Графитите имат уникално предназначение в нашия свят. Някои представляват форма на артистично изразяване или начин да се запомни важно историческо събитие. Други пък служат за маркиране на територия или изразяване на политически възгледи. На практика, графитите съществуват откакто хората са започнали да разказват истории, рисувайки по стените на пещери.

Първите стенни рисунки предхождат писмения език. Тези забележителни „графити“ (главната снимка) се намират в Пещерата на ръцете в Санта Круз (Аржентина). Рисунката е направена преди не по-малко от 11 000 години. Художникът, който е бил част от отдавна изчезналите толденски хора, създал това произведение на изкуството, като поставял лявата си ръка на стената и впръсквал боя през тубичка, направена от кост.

phalluses

Колкото и смешно да звучи, влечението на хората да рисуват пениси и порнография съвсем не е нещо ново. На този отрязък от древна римска стена (горе) може да се видят няколко изображения на фалоси, изпражнения и човек, извършващ сексуален акт. Някои неща никога не се променят…

foot

Според една легенда тези древни рисунки (горе) са форма на рекламиране. Камъкът е открит в древния гръцки град Ефес (в днешна Турция) и на него се вижда рисунка на стъпало, длан, сърце и някакъв номер. Градските легенди твърдят, че това е уникален вид реклама, поясняваща на мъжете колко стъпки трябва да направят, за да стигнат до жрица на любовта.

crucifixion

Рисунката отгоре е открита в близост до Рим и е създадена през III век. Това е най-ранното изображение на Исус Христос. Целта на графита е била да обижда християните – Исус е изобразен с човешко тяло и глава на магаре. От лявата страна на Христос се вижда римски войник, който сякаш се моли на разпънатия на кръст. Надписът е на гръцки и означава „Алексаменос почита своя Бог“.

Mut-Temple-

В древни времена стенните рисунки са използвани и като форма на боготворене, както се вижда от снимка в храма Мут в Египет. Благодарение на перото на главата на тази жена, става ясно, че това е богинята Маат. До нея има фигура на човек, който е коленичил и е вдигнал ръцете си в знак на почит. Маат е египетската богиня на правосъдието, истината и законите.

Без значение от тогавашната им цел, древните графити помагат на археолозите да разберат по-добре хората от древността, техните убеждения и мисли.

Historic Mysteries