Елфите в древните легенди

Елфите
Wikimedia Commons / Eddi van W/Flickr

Модерната представа за елф е красиво същество, което помага на хора в нужда. Въпреки това, в оригиналните древни легенди, повечето от тези същества са били доста враждебни към хората.

Елфите при Артур

В легендите за крал Артур, магьосникът Мерлин веднъж се влюбил в елфска девойка. Тя използвала чара си, за да го примами в гората, където опитала да му устрои капан и да го убие. Според легендата само късметът помогнал на Мерлин да се отърси от магическото привличане към елфската девойка и да спаси живота си.

Nimue
Нимуе, блатната дама, и омагьосаният Мерлин. Edward Burne-Jones/ Wikimedia Commons

Понякога концепциите за елфи и феи се явяват една и съща. Произходът на феите е от англосаксонската митология, а в някои легенди дори крал Артур е син на фея.

Елфите произлизат от скандинавската митология и се свързват с дървета, докато феите се свързват с цветята, а крилата им наподобяват тези на пеперуда или водно конче.

Феите обикновено са неутрални спрямо хората. Понякога им помагат, но могат и да отвличат човешки деца. В легендите Артур е бил наполовина фея, а Мерлин – наполовина елф.

Най-старите споменавания на елфи идват от скандинавците. В митологията им елфите били два вида – светли и тъмни. Светлите елфи били покровителствани от Один. В някои легенди се споменава, че по външният им вид можело да се определя годишния сезон. Повечето елфи не умирали от старост, но ако свещеният им дъб бъде отрязан, умирали веднага.

Тъмните елфи били смятани за изключително грозни и зли по природа, но пък светлите елфи са тези, които накърнявали достойнството на хората, защото ги смятали за по-нисши от тях. В известен смисъл, светлите елфи представляват тогавашното разбиране за перфектния скандинавец, а тъмните – грозните римляни, които не притежавали перфектните черти на скандинавците.

Най-видната характеристика, която различава елфите, са острите уши, благодарение на които имат много добър слух. Елфите са способни да отвличат деца, да проклинат хората, или да ги подлудяват, най-вече когато някой нарушава спокойствието им.

Дяволът краде бебе и на негово място поставя фея (XV век). Wikimedia Commons
Дяволът краде бебе и на негово място поставя фея (XV век). Wikimedia Commons

Но не всички елфи са враждебно настроени – някои от тях всъщност са изобразени като напълно неутрални. Това е препратка към скандинавския мотив за неутралното – същества, които едновременно са добри и зли, и същества, които надминават границите на доброто и злото.

Ancient Origins