Скелет в окови разкрива тъмната страна на етруските

етруски гроб с окови

Археолози, които провеждат разкопки в централната част на Тоскана, Италия, осветиха „тъмна“ страна на етруската цивилизация. Те са открили 2500-годишни останки на мъж с окови на краката и шията. Това е първият случай на откриването на подобно етруско погребение, съобщава изданието Seeker.

Необичайният гроб е открит в Популония, уникален древен етруски град, построен на брега на морето. Там, в обикновена яма, изровена в пясъка недалече от плажа Барати, археолозите са открили скелет на мъж на възраст между 20 и 30 години. Окови сковавали краката му, а тежък метален нашийник обгръщал врата му.

„Той е умрял в оковите и е бил погребан с този товар, прикован към тялото му. Открихме тъмно петно под тила му. По-скоро това е следа от дървен кол, към който вероятно е бил прикрепен железният нашийник“, казва Джорджио Барати, професор по археология от Миланския университет.

© Giorgio Baratti
© Giorgio Baratti

Железен пръстен, открит на един от пръстите на левия крак на скелета, е бил част от устройство, което е възпрепятствало човека да прави големи крачки.

Барати, чиято фамилия съвпада с името на плажа, където е открит странният гроб, смята, че пръстенът е принадлежал на роб или затворник. Робът може да е бил използван в морското дело, а също и на железните мини, разположени в този район.

Между VI и IV в. пр.н.е. Популония е била главен център по обработка на желязо в Средиземноморието, като суровината е била доставяна от остров Елба.

„Забележително е, че той е бил предаден на земята, в съвсем нормално погребение. Това е нещо, което не би следвало да се очаква“, казва Барати.

Независимо от липсата на погребален инвентар, учените са датирали погребението от V в. пр.н.е. Точно над гроба на мъжа е открит и гроб на жена с обеци и други артефакти, датирани от IV в. пр.н.е. „Изчислихме, че е изминало около столетие, докато е бил построен нов некропол“, допълва Барати.

Находката демонстрира слабо известен аспект от Етруската цивилизация, която се е развивала около 900 г. пр.н.е. и е доминирала над голяма част на Италия в продължение на пет века. Известни са образци от тяхното изкуство, селско стопанство, обработка на метали. Етруските били асимилирани от империята, създадена от Рим, около 300–100 г. пр.н.е.

Техните богато украсени гробници създават образ на весели и разностранни хора, които са уважавали жените, строили са пътища, произвеждали са вино и са занесли в Европа първата писменост.

Окованият човек разкрива по-тревожна страна на традиционния етруски образ. „Те може да са били жестоки“, казва Барати. Той описва погребалната игра Ферсу, изобразена на четири гробници от Тарквиния, в която маскиран човек, държащ куче на повод, го насъсквал срещу друг човек, използвайки специален гвоздей на нашийника. Въпросният гвоздей се впивал в шията на животното и предизвиквал агресията на животното.

Много учени сега са убедени, че етруските са принасяли и човешки жертви. При разкопки, проведени в свещената област Тарквиния в периода от 1982 до 2005 година, били открити зловещи останки на хора.

„Много хора, включително деца, жени и чужденци, са били обезглавени, разчленени и подлагани на физическо насилие“, разказва Нанси Томсън де Грюмонд, водещ етрусколог, професор по класическа филология от университета на Флорида.

По думите на Берати са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разбере произходът на „окования гроб“. Анализи, включително и ДНК тест, ще установят дали погребаният човек е имал някакви болести и дали е бил местен, или чужденец.